Έντονη αγωνία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Υπενθυμίζεται ότι είναι ο δεύτερος διαγωνισμός για την απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει το 31% και τα Ελληνικά Πετρέλαια το υπόλοιπο 35%.

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους υποψήφιους επενδυτές ή τα σχήματα τα οποία θα διεκδικήσουν το πλειοψηφικό πακέτο του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ως ενδιαφερόμενοι θεωρούνται η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys, η ισπανική Enagas, οι οποίες εκτός του ότι είναι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ενδιαφέρον να επεκταθούν σε νέες αγορές, έχουν ιδιαίτερα συμφέροντα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς είναι μέτοχοι στην κοινοπραξία του αγωγού TAP.

Στον αγωγό TAP αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα είχαμε την αιφνιδιαστική αλλαγή του countrymanager στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να φαίνεται να υπάρχει σύνδεση της αποχώρησής του με τις εξελίξεις στο ΔΕΣΦΑ.

Εκτός όμως από τους μέτοχους του TAP που φλερτάρουν με το ΔΕΣΦΑ υπάρχουν και άλλες εταιρείες που έχουν παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα και πιθανόν να διαβάσουμε τα ονόματά τους το μεσημέρι όταν και θα γίνουν οι ανακοινώσεις από το ΤΑΙΠΕΔ.
Πρόκειται για την ολλανδική Gasunie και τη ρουμανική Transgas, αλλά και το fund Μarguerite το οποίο επενδύει σε ενεργειακές υποδομές στην Ευρώπη.