Στενεύει συνεχώς ο χρόνος για την ολοκήρωση της τρίτης αξιολόγησης των προαπαιτούμενων, ώστε να ακολουθήσει η συνολική πολιτική συμφωνία που επιθυμεί η κυβέρνηση αναφορικά με το χρέος και με το ρόλο του ΔΝΤ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καλείται να ολοκληρώσει τα 66 προαπαιτούμενα πριν αρχίσει το «σκανάρισμα» από τους δανειστές στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το «μήνυμα» που επιχειρεί απεγνωσμένα να περάσει η κυβέρνηση προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι δε υπάρχει χρόνος για «καθυστερήσεις». Ο χρόνος τελειώνει σε περίπου δύο μήνες! 

Έτσι, μέσα στον μήνα που διανύουμε πρέπει να υλοποιηθούν τα παρακάτω προαπαιτούμενα:


-ΔΕΣΦΑ: Μόλις χθες εξι επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν, ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού
Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:
*Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited.
*Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie.
*Transgaz S.A. / GRTgaz S.A.
*Regasificadora del Noroeste S.A.
*Integrated Utility Services Inc. (INTUS).
*Powerglobe LLC.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, οι σύμβουλοι αξιοποίησης αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού. Η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα τίμημα που θα ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ που αρχικά είχε προσφέρει η αζέρικη Socar.

-Υγεία: Εφαρμογή του clawback: συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (50% μέσα στον Αύγουστο 2017).

-Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα): Περιγραφή επαγγελμάτων για την εφαρμογή του νέου σχεδίου κινητικότητας.

-Έγκριση στρατηγικού πλάνου για το Υπερταμείο

«Καυτός» Σεπτέμβριος

Το Σεπτέμβριο εκκρεμούν τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων στην νομοθεσία για το νέο δίκτυ κοινωνικής ασφάλισης με τις παρεμβάσεις στα επιδόματα, την ολοκλήρωση των όποιων δράσεων για τις μη συστημικές τράπεζες, την υιοθέτηση της αδειοδότησης επενδύσεων για το σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων, τις παρεμβάσεις στην αγορά υδάτων και ενέργειας, την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος κινητικότητας, την επιλογή μάνατζερ στο δημόσιο αλλά και την τροποποίηση της νομοθεσίας με στόχο την ενίσχυση των ανεξάρτητων επιτροπών.

Επίσης, το Σεπτέμβριο θα πρέπει να συνταχθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 ταυτόχρονα με την παρακολούθηση εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού. Με το που θα ολοκληρωθούν οι γερμανικές εκλογές και θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, αναμένεται ότι θα φουντώσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις. Πρώτον, για να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση ιδανικά μέσα στον Νοέμβριο και, δεύτερον, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις μελλοντικές σχέσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ. 

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου πρόκειται να γίνει η πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι εκπρώσωποι των θεσμών έχουν αναφέρει πως στην Αθήνα θα κατέβουν μετά τις γερμανικές εκλογές, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν νωρίτερα, προκειμένου να δουν την πορεία του προγράμματος και να συλλέξουν στοιχεία.

Χ. Θεοχάρης: Η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε όμως να αλλάξει το DNA της ελληνικής οικονομίας

Μιλώντας στα parapolotika.gr o ανεξάρτητος Βουλευτής Χάρης Θεοχάρης σημειώνει ότι «η τρίτη αξιολόγηση έχει ήδη ξεκινήσει. Και τα σημάδια είναι αρνητικά. Από τα 46 προαπαιτούμενα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιουλίου έχουν προχωρήσει ελάχιστά όπως η απόφαση για τις ΥΚΩ και η ενεργοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σειρά μέτρων που αφορούν στην εργατική νομοθεσία, στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, στην ενέργεια, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις αγορές προϊόντων και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, στις χρήσεις γης και στην κινητικότητα στο Δημόσιο έχουν μείνει στα χαρτιά.

Μπορεί η τρίτη αξιολόγηση να μην έχει πολλά δημοσιονομικά μέτρα, θα μπορούσε όμως να αλλάξει το DNA της ελληνικής οικονομίας.

Δυστυχώς διαφαίνεται ήδη η διάθεση της κυβέρνησης να την κλείσει μαζί με το κλείσιμο του προγράμματος σε έναν χρόνο χάνοντας την ευκαιρία να εκπλήξει θετικά την οικονομία.

Χάνοντας την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα θετικό momentum ειδήσεων που θα διευκολύνει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίων και την ανεξάρτητη χρηματοδότησή της.

Αυτή που τόσο πολύ μας εχει διαφημίσει ως περίπου σίγουρη ο κ. Τσίπρας. Όμως η σιγουριά έρχεται με σκληρή δουλειά και όχι με ευχές».