Ο εφιάλτης των φόρων έχει επιστρέψει! Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Αυτόματα κατάσχονται από τις τράπεζες για λογαριασμό της εφορίας τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους.

Μοναδικό όπλο που έχουν είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο για να προστατεύσουν χρήματα έως 1.250 ευρώ.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εφορίες κάνουν …πάρτι με τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Κάθε μήνα, χιλιάδες οφειλέτες πέφτουν «θύματα» της ηλεκτρονικής εφαρμογής που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η οποία επιτρέπει στις εφορίες να «μπλοκάρουν» μαζικά τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το φαινόμενο των δεσμεύσεων τραπεζικών καταθέσεων έχει εξελιχθεί σε «μάστιγα» τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα. Τις περισσότερες φορές, οι φορολογούμενοι αντιλαμβάνονται εκ των υστέρων ότι έχει δεσμευτεί ο τραπεζικός τους λογαριασμός.

Όμως, οι φορολογούμενοι σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα λιγοστά χρήματά τους από το «δόκανο» της εφορίας μπορούν να προβούν στις εξής κινήσεις:

Ο φορολογούμενους για να δηλώσει τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβεί στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση http://www.aade.gr/polites/akataschetos-logariasmos και για να εισέλθει χρησιμοποιήστε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο Τaxisnet.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού είναι τα εξής:

• Να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.aade.gr και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες»


• Να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ).

Κατόπιν, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος.

Σε μερικές περιπτώσεις – ανάλογα με την τράπεζα - ίσως χρειαστεί να μεταβεί και στο κατάστημα προκειμένου να δώσει ο ίδιος την αίτηση και να εγκριθεί το αίτημα του.