Με ρυθμούς χελώνας προχωράει η υλοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους του Έλληνες. Πρόκειται για ένα άτυπο «πόθεν έσχες» στο οποίο θα δηλώνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.

Η αργή κατάρτιση του Κτηματολογίου προκαλεί αγκυλώσεις στην ολοκλήρωσή του e-περιουσιολογίου δεδομένου ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να στηριχθεί στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) των φορολογουμένων για να ενεργοποιήσει τη σχετική εφαρμογή, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να κάνει πλήρεις διασταυρώσεις με τη βάση του Κτηματολογίου. Οι διασταυρώσεις είναι επιβεβλημένες αφενός διότι είναι πολλοί οι φορολογούμενοι που έχουν αποκρύψει ακίνητα (κυρίως αγροτεμάχια) από την εφορία μη δηλώνοντάς τα στο Ε9.

Πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν προχωρήσει στην αναγραφή των πραγματικών χαρακτηριστικών του ακινήτου, όπως η επιφάνεια ή οι βοηθητικοί χώροι, ενώ άλλοι έχουν αποκρύψει ακόμη και το εάν διαθέτουν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία

Πρόσθετα εμπόδια προκαλούνται και από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο προσφάτως έκρινε πως η κατάρτιση των δασικών χαρτών και του Δασολογίου, οφείλει να προηγηθεί του Κτηματολογίου.

Πότε καταφθάνει

Τον Μάρτιο του 2019 θα είναι ολοκληρωμένο το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, ενώ ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προβλέπει και τη διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου, ώστε να εντοπίζονται και μη δηλωθείσες στην εφορία περιουσίες.

Η ΑΑΔΕ «ποντάρει» στο περιουσιολόγιο αυτό ως το «υπερόπλο» για την αναδιάρθρωση της φορολογικής πολιτικής, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών στους Έλληνες.

Έως τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για τη λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας και έως το τέλος του έτους θα μπορεί να γίνεται μέσω του Κτηματολογίου εγγραφή κατασχέσεων και βαρών καθώς και άρση τους απευθείας από τις υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης.

Τι θα δηλώνεται 

Η διαδικασία θα προβλέπει τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα καταγράφονται τα πάντα. Εκεί θα δηλώνεται όλη η περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου, κινητά και ακίνητα, σκάφη, ακόμη και η πλήρη ανάλυση των τραπεζικών λογαριασμών, με αναφορά σε ποσό και πηγή προέλευσης, καθώς και όλων των συνδικαιούχων.

Επιπλέον, μέσω της πρόσβασης που θα έχουν στα δεδομένα του περιουσιολογίου οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να πραγματοποιούν διασταυρώσεις ανάμεσα στο ύψος των δηλούμενων εισοδημάτων και στην αξία των κατεχόμενων περιουσιών για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πραγματική οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων.