Υπό ασφυκτική πίεση χρόνου καθώς το νέο σύστημα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου του 2018 βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών το οποίο ξεκινά τις διαδικασίες για την εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, θέλει να δημιουργήσει ένα αυτοματοποιημένο και συνάμα έγκυρο σύστημα, που θα βασίζεται στις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων.

Πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει τη σύσταση μόνιμης διυπουργικής επιτροπής η οποία θα επιφορτιστεί με το έργο της συνεχούς επικαιροποίησης των αξιών που θα αντικαταστήσουν τις σημερινές αντικειμενικές και θα αποτελούν τη βάση για τις αξίες με τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα. Να σημειωθεί ότι η ευθυγράμμιση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες αποτελεί προαπαιτούμενο του ελληνικού προγράμματος με τους δανειστές που πρέπει να έχει υλοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Από τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές θα προκύψουν μειώσεις κατά μέσο όρο 30% στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά και αυξήσεις 20% κυρίως σε «μεσαίες» περιοχές του Λεκανοπεδίου όπου τα τελευταία χρόνια έγιναν έργα υποδομής καθώς και σε αστικά κέντρα της επαρχίας, τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα πρόσφατα εισήγηση, η μέση μείωση στην Αττική εκτιμάται ότι θα είναι στο 13% και στο 15% σε επίπεδο χώρας. Η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται να είναι σε ακριβές περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα κ.ά.
Αύξηση των τιμών 20%-30 εκτιμάται ότι θα υπάρξει σε περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως το Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Αγιους Αναργύρους κ.ά., μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, νησιά και παραθαλάσσιους οικισμούς με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Συμπαρασύρουν και επιπλέον φόρους

Οι όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα προκαλέσουν κύμα αλλαγών στους συντελεστές φορολόγησης των ακινήτων –και στους φόρους κατοχής αλλά και στους φόρους μεταβίβασης.

Η πρώτη αλλαγή η οποία αναμένεται να φέρει το νέο σύστημα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται, εκτός απροόπτου, από τις αρχές του 2018, θα «χτυπήσει» τον φόρο μεταβίβασης και συγκεκριμένα τα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο για πρώτη κατοικία ανέρχεται σήμερα σε 200.000 για τον άγαμο και σε 250.000 για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Από την άλλη πλευρά, το αφορολόγητο όριο για την αγορά οικοπέδου ανέρχεται στις 50.000 ευρώ για τον άγαμο, στις 100.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση 10.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 15.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και τα επόμενα παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι στον φόρο κληρονομιών και γονικών παροχών, από γονιό ή παππού στο τέκνο ή τον εγγονό, υπάρχει σήμερα αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, ενώ για τις επόμενες 150.000 ευρώ αξία επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 1%.