Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα χρηματιστωτικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν το «φρέσκο» χρήμα το οποίο βρίσκεται ακόμη στα στρώματα των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι το «φρέσκο» χρήμα εξαιρείται από τα capital controls, και οι πολίτες έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο να βγάλουν τα λεφτά από το στρώμα και να τα καταθέσουν στην τράπεζα. Όμως το επιτόκιο που προσφέρουν στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς οι τράπεζες ανέρχεται στο 0,01% και δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό κίνητρο.

Τι προσφέρουν

Οι τράπεζες προσπαθούν να δελεάσουν τους πελάτες τους για να τους εμπιστευτούν τα χρήματά τους και να τους μυήσουν στο «κυνήγι των πόντων», τους οποίους συγκεντρώνουν είτε αναλογικά με το διάστημα που έχουν «κλειδωμένα» τα χρήματά τους, είτε μέσω των αγορών που κάνουν με τις συνδεδεμένες χρεωστικές κάρτες στα συνεργαζόμενα καταστήματα.

Προθεσμιακές καταθέσεις: Για ποσά άνω των 50.000 ευρώ, οι τράπεζες προσφέρουν αποδόσεις που φτάνουν έως και 0,75%. Οι προθεσμιακοί λογαριασμοί και οι κάρτες συνδέονται με ένα σύστημα καταμέτρησης πόντων, οι οποίοι συνδέονται με το ποσό της κατάθεσης ή των αγορών.
Κάθε φορά που οι πόντοι φτάνουν ένα συγκεκριμένο ποσό, ο καταθέτης κερδίζει είτε επιστροφή χρημάτων στον λογαριασμό του, είτε δωροεπιταγές που μπορεί να εξαργυρώσει στα συνεργαζόμενα καταστήματα, όπως σουπερμάρκετ, βενζινάδικα, παιχνιδάδικα, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών κ.ά.

Επενδυτικά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου: Τα προϊόντα αυτά συνδυάζουν την προθεσμιακή κατάθεση με επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια ή ομόλογα με προοπτική την δημιουργία υπεραξίας του αρχικού κεφαλαίου, το οποίο παραμένει εγγυημένο αρκεί να μην διακόψει ο πελάτης το πρόγραμμα πριν την προγραμματισμένη λήξη του. Στη λήξη του προϊόντος, ο πελάτης εισπράττει το αρχικό του κεφάλαιο συν την επιπλέον απόδοση που έχει πετύχει η επένδυση. Το επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου συνδέεται με τη διακύμανση επιλεγμένων δεικτών, όπως μιας συναλλαγματικής ισοτιμίας, χρηματιστηριακών δεικτών, των επιτοκίων, των τιμών πετρελαίου, του πληθωρισμού ή άλλων υποκείμενων αξιών.

Ασφαλιστικά προϊόντα: Μια κατηγορία ασφαλιστικών προϊόντων, όπως είναι τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, προσφέρουν εγγυημένες αποδόσεις της τάξεως του 2% έως 2,5%. Μπορεί σε σύγκριση με το 5% που πρόσφεραν παλαιότερα οι σημερινές αποδόσεις να παρουσιάζουν πτώση, αλλά σε σύγκριση με τα μηδενικά επιτόκια των καταθετικών προϊόντων, είναι εμφανώς ελκυστικότερες.

Και νέα μείωση του ELA

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η διαδικασία απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Oι ελληνικές τράπεζες περιόρισαν κατά 3,3 δισ. την έκθεσή τους στον ELA στα τέλη Ιουλίου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA υποχώρησε στα 34,6 δισ. ευρώ, από 37,9 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA ανερχόταν σε 40,7 δισ. στα τέλη Μαΐου, 42,1 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου και 42,4 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.