Ειδικός λογαριασμός, όπου θα συγκεντρώνονται τα κεφάλαια για τη δημιουργία “αποθεματικού” του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία θα διατίθενται αποκλειστικά για την εξόφληση χρέους, ενόψει του τέλους του μνημονίου, δημιουργείται στην ΤτΕ.

Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο αναπλ. Υπ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με αυτή ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται από τις εξής τρεις πηγές:

-Τη μεταφορά του καθαρού εσόδου που προκύπτει από την προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου στην αγορά κεφαλαίων μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων μέχρι τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης την 21η Αυγούστου 2018.

-Τη μεταφορά ποσών που προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) με σκοπό τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος για την ασφαλή πρόσβαση της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

-Τη μεταφορά ποσών από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα ποσά που θα συγκεντρώνονται, σύμφωνα με την απόφαση, θα μεταφέρονται στο λογαριασμό με τίτλο «Εισπράξεις και πληρωμές για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους». Με άλλα λόγια δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Να σημειωθεί πως η δημιουργία του εν λόγω «μαξιλαριού» προβλέπεται από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου η οποία τόνιζε ότι «οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών, αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων που θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών θα διευκολύνουν την πρόσβαση στις αγορές».

Σκοπός του μαξιλαριού ασφαλείας είναι να αποκτήσουν εμπιστοσύνη οι αγορές στις δυνατότητες της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της, έτσι ώστε να τη δανείζουν με χαμηλότερα επιτόκια.

Σύμφωνα με το τεχνικό Μνημόνιο τους επόμενους 12 μήνες η χώρα θα λάβει συνολικά 18,4 δισ. ευρώ σε 4 δόσεις, οι τρεις από 5 δισ. ευρώ (Οκτώβριο 2017, Ιανουάριο 2018, Απρίλιο 2018) και η τέταρτη και τελευταία (Ιούλιο 2018) ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Από τα 18,4 δισ. ευρώ τα 2,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και θα απομείνουν 15,7 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί για το σχηματισμό του αποθεματικού που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.