Παγώνει η κινητικότητα στο Δημόσιο λόγω της αποχής των δημοσίων υπαλλήλων από την αξιολόγηση σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Μανουσακάκη στην Ελευθερία του Τύπου. Το μέτρο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων από τη μια υπηρεσία σε άλλη γίνεται προκειμένου να καλυφθούν τα εργασιακά κενά που υπάρχουν στον κρατικό μηχανισμό χωρίς προσλήψεις και είναι προγραμματισμένο να εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ενδέχεται να καθυστερήσει, καθώς βασική προϋπόθεση για να «μετακινηθεί» ένας υπάλληλος είναι πρώτα να έχει περάσει από τον νόμο της αξιολόγησης.

Το πρόβλημα που έχει προκληθεί απασχολεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο αναζητεί λύσεις για να το ξεπεράσει. Μάλιστα, κάποιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποσυνδεθεί η κινητικότητα από την αξιολόγηση προκειμένου το μέτρο να εφαρμοστεί. Οπως και να ’χει, η κυβέρνηση θέλει να εφαρμοστεί εμπρόθεσμα η κινητικότητα, μιας και εντάσσεται στα προαπαιτούμενα του μνημονίου τα οποία θα συζητήσουν οι δανειστές τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης τονίζουν ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου τον επόμενο μήνα το μέτρο να μπορεί να εφαρμοστεί. Η κινητικότητα θα στηρίζεται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα αναφέρονται όλες οι κενές θέσειςτου Δημοσίου για τις οποίες οι φορείς τους ζητούν προσωπικό ώστε να τις καλύψουν. Μέσα από εκεί οι υπάλληλοι που θα θέλουν να φύγουν από την υπηρεσία τους θα μπορούν να επιλέξουν.Ωστόσο, για να εγκριθεί η μετακίνηση οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εξετάζονται από τριμελή επιτροπή του φορέα όπου έχουν ζητήσει να μετακινηθούν.

Τα κριτήρια που θα εξετάσει η επιτροπή για να κρίνει αν θα δεχθεί τον υπάλληλο είναι η συνάφεια των τυπικών και ουσιαστικών του προσόντων με τη θέση που διεκδικεί, οι εκθέσεις αξιολόγησής του, η εμπειρία του σε συναφές αντικείμενο και κάθε στοιχείο του προσωπικού του μητρώου που τεκμηριώνει την καταλληλότητά του. Για το τελευταίο στάδιο, της διαδικασίας αξιολόγησης πριν ολοκληρωθεί μια μετάταξη, προβλέπεται η δυνατότητα συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων υποψηφίων, αν υπάρχουν.Η κινητικότητα είναι εθελοντική και θα διενεργείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση κλάδου / ειδικότητας της ίδιας ή ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας. Δυνατότητα συμμετοχής στο σύστημα κινητικότητας έχουν οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει διετία από τον διορισμό τους ή έχουν συμπληρώσει διετία από προηγούμενη μετάταξή τους.