Η παγκόσμια οικονομία πάει καλά, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μάουρι Όμπσφελντ, εν όψει της δημοσίευσης των νέων εκτιμήσεων του Ταμείου για την πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Βλέπουμε μία ευρεία ανάκαμψη και το σημαντικό είναι ότι αυτή την ανάκαμψη δεν την είχαμε δει τα τελευταία 10 χρόνια» έσπευσε να προσθέσει, μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο του τραπεζικού συνεδρίου στο Τζάκσον Χολ.

Τον περασμένο Ιούλιο, το ΔΝΤ προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,5% για το 2017 και 2,5% για το 2018.

«Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για το μέλλον» διευκρίνισε, στη συνέχεια, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι οι προκλήσεις είναι μακροπρόθεσμες και όχι βραχυπρόθεσμες.

«Ένας εκ των κινδύνων αφορά την υποτονική ανάπτυξη, καθώς παρά τις θετικές τάσεις, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ παραμένει αργός» εξήγησε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος, μάλιστα, άφησε αιχμές για τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, απορρίπτοντας τη ρητορική περί οικονομικού προστατευτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, κινήθηκε και η χθεσινή ομιλία του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε τον προστατευτισμό ως «σημαντικό κίνδυνο» για την πορεία ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.