Αυξήσεις εισφορών, νέο «κούρεμα» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση των ορίων ηλικίας σε μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι λίγα μόνο μέτρα που μπαίνουν σε ισχύ με το νέο ασφαλιστικό από 1/1/2018.

Μεταξύ άλλων τα νέα μέτρα προβλέπουν τα εξής:

-ΕΚΑΣ: Περαιτέρω αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ μέσω της οποίας δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα στερηθούν ακόμη και 1.400 ευρώ τον χρόνο.

-Κλειδώνει ο τελικός επανυπολογισμός 2,5 εκατομμυρίων παλαιών κύριων και επικουρικών συντάξεων. Μέχρι το τέλος του 2018 οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές, παίρνοντας και την προσωπική διαφορά-μείωση που βγάζει ο επανυπολογισμός. Από 1/1/2019 η προσωπική διαφορά καταργείται, αλλά οι μειώσεις θα έχουν ταβάνι το 18%.

- Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 6 μήνες ως και 2 έτη για όσους υποβάλουν αίτηση με 25, 35 ή 40 έτη. Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας απορρέουν από το νόμο 4336 του 2015 και εξαρτώνται από την ηλικία που έχουν οι ασφαλισμένοι καθώς και από τα έτη ασφάλισης (ιδίως με 35ετία για τους δημοσίους υπαλλήλους).

- Έρχεται μεγάλο κούρεμα στις νέες επικουρικές συντάξεις γιατί θα υπολογίζονται με ρήτρα θανάτου και μείωσης των ελλειμμάτων.