Την «ατζέντα» των ανοιχτών θεμάτων αλλά και το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων ετοιμάζουν πυρετωδώς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το πρώτο επίσημο «ραντεβού» αναμένεται στις 4 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί το EuroWorking Group όπου θα υπάρξει μια πρώτη καταγραφή των προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση -συνολικά τα προαπαιτούμενα είναι 66.Κρίσιμο σημείο του EWG η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς ανάλογα με το ρυθμό που μειώνονται θα κριθεί και η εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης των 800 εκ. ευρώ που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ένα δεύτερο πεδίο είναι τα έσοδα και η υστέρηση που κατεγράφη στο 7μηνο. Οι αστοχίες στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αφετέρου, η αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν εγκαίρως την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος έδωσαν διπλό χτύπημα στα έσοδα του κρατικού που προϋπολογισμού.

Σημαντική υστέρηση κατά 682 εκατ. ευρω έναντι του στόχου καταγράφουν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2017.

Τα οριστικά στοιχεία που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι εισπράξεις του περασμένου Ιουλίου επηρεάστηκαν αρνητικά απ' ο,τι πολλοί φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση από το φόρο εισοδήματος του 2017. Συγκεκριμένα, τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του φόρου, δημιουργώντας ένα νέο "φέσι" στα κρατικά ταμεία.

Επίσης στα στοιχεία του προϋπολογισμού εμφανίζεται υστέρηση της τάξης των 343 εκατ. ευρω που οφείλεται σε καθυστερήσεις έναντι των στόχων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. H απόκλιση άνω των 700 εκατ. ευρώ στα έσοδα ήταν γνωστή από τις αρχές του μήνα.

Η επίσκεψη Μακρόν

Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται και η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα (7 και 8 Σεπτεμβρίου) καθώς η κυβέρνηση χρειάζεται μια επιβεβαίωση ως προς την στήριξη από την Γαλλία σε θέματα που σχετίζονται με το χρέος αλλά και να ανοίξει ο διάλογος για επενδύσεις στη χώρα μας από γάλλους επιχειρηματίες.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί στο Ταλίν της Εσθονίας για το πρώτο Eurogroup της νέας περιόδου -η μόνη απόφαση θα αφορά την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ. Αναμένεται να συνταχθεί και ο "οδικός χάρτης" της τρίτης αξιολόγησης ή, έστω, να μπουν στο "χαρτί" οι πρώτες ημερομηνίες.

Μετά τις γερμανικές εκλογές αρχίζει η τελική ευθεία με τα επίσημα "γεγονότα" του EWG της 28ης Σεπτεμβρίου, της υπουργικής συνόδου της 9ης Οκτωβρίου αλλά και του μεγάλου ραντεβού στην Ουάσιγκτον στις 13-15 Οκτωβρίου για τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας να καθορίζουν ένα πολύ "στενό" περιθώριο καθόδου των δανειστών στην Αθήνα που "απαιτεί" την προσυνεννόηση που επιχειρείται αυτές τις ημέρες.