Δικές-εξπρές για τους... ασυνεπείς εργοδότες, αναγγελία των αλλαγών στις υπερωρίες με SMS, οριστική διακοπή επιχείρησης που παραβιάζει σε μόνιμη βάση την εργατική νομοθεσία και στο βάθος μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

Με 118 άρθρα, το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να ωραιοποιήσει την ακολουθούμενη πολιτική, δημιουργώντας ταυτόχρονα το ιδανικό επικοινωνιακό «όπλο» στη φαρέτρα του πρωθυπουργού λίγες εβδομάδες πριν από την εμφάνισή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει ο Θοδωρής Βγενής σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» αποτελείται από πέντε άξονες: Ασφαλιστικές ρυθμίσεις, εργασιακές ρυθμίσεις, πρόσθετες ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, ένα σύνολο διατάξεων για τα άτομα με αναπηρίες και ρυθμίσεις για το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού, λόγω της ειδικής σημασίας που έχει για την κοινωνική προστασία.

Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου-«σκούπα» βρίσκονται η υποδηλωμένη ανασφάλιστη εργασία, η απλήρωτη εργασία και η προστασία ευάλωτων εργαζομένων. Για την αδήλωτη/υποδηλωμένη εργασία, προωθείται η υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας των υπερωριών πριν από την έναρξη του ωραρίου, αλλά και η δημιουργία point system για τις παραβάσεις, ώστε ανάλογα με το μέγεθός τους να επιβάλλεται και αντίστοιχη ποινή, αλλά και αποκλεισμός από πάσης φύσεως δημόσια χρηματοδότηση των παραβατών και ηλεκτρονική δήλωση της οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά την απλήρωτη εργασία, το νομοθετικό πόνημα εισάγει συντόμευση της εκδίκασης των διαφορών με την πρόβλεψη συγκεκριμένου χρονικού ορίου για την αρχική εκδίκαση της υπόθεσης, των αναβολών και την τελική απόφαση, ενώ παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής για τους εργαζόμενους και αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος του εργοδότη με μειωμένο ή και μηδενικό δικαστικό ένσημο. 

Στο θέμα των επικουρικών αλλάζει η βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών για τις επικουρικές συντάξεις που κατατέθηκαν μετά την 1.1.2015. Το πολυνομοσχέδιο οδηγεί σε αιματηρές ανατροπές στο τρόπο υπολογισμού τους, καθώς προβλέπει συντελεστή 0,45 για τον υπολογισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας εν αναμονή συντάξεων. Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, οι επικουρικές συντάξεις μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη, καθώς οι μειώσεις θα αγγίξουν το 25%. Με αυτόν τον τρόπο ξεμπλοκάρεται η έκδοση επικουρικών συντάξεων, οι οποίες βρίσκονται στα ντουλάπια των φορέων κοινωνικής ασφάλισης για αρκετούς μήνες. Υπενθυμίζεται ότι οι επικουρικές έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα από τα μνημονιακά μέτρα των τελευταίων, με τις μειώσεις να πλησιάζουν το 80%.