Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των έξι επενδυτικών σχημάτων τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ θα συνέλθει τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταλήξει στα ονόματα των εταιριών που θα περάσουν στην επόμενη φάση της υποβολής προσφορών για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του Διαχειριστή.

Μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον ΔΕΣΦΑ έχουν καταθέσει οι σημαντικότερες εταιρείες διαχείρισης δικτύων.

Η αμερικανική Integrated Utility Services Inc. (INTUS) η οποία παρέχει τεχνολογικές υπηρεσίες σε σχέση με τις οπτικές ίνες, τους αγωγούς αερίου, τα ηλεκτρικά καλώδια και άλλες εγκαταστάσεις. H Καταριανή Powerglobe LLC η οποία προσφέρει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο.

Από τους «μνηστήρες» που ξεχωρίζουν είναι η κοινοπραξία των διαχειριστών φυσικού αερίου σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία, αντίστοιχα και συγκεκριμένα οι SnamS.p.A./Enagás Internacional S.L.U./Fluxys S.A./N.V. Nederlandse Gasunie.

Σοβαρή υποψηφιότητα θέτει και η συμμαχία του διαχειριστή του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου Transgaz S.A. με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου GRTgaz S.A.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τύχη της επενδυτικής εταιρείας Macquarie Infrastructureand Real Assets (Europe) Limited. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή θυγατρική της Macquarie Group Limited και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής επενδύσεων σε υποδομές. Στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δίκτυα μεταφοράς και διανομής αερίου. Η Macquarie έχει πλειοψηφικό μερίδιο στην Societa Gasdotti Italia.

Να σημειωθεί ότι στους στόχους που έχει θέσει η ελληνική πλευρά είναι να υπάρξει ανταγωνισμός προσφορών στην τελική φάση του διαγωνισμού αλλά και τίμημα υψηλότερο από εκείνο των 400 εκατ. ευρώ που είχαν δώσει οι Αζέροι της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ.