Η αγωνία χτυπάει… κόκκινο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς από τη μία πλευρά έχει να αντιμετωπίσει το EuroWorking Group, την έλευση των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών αλλά και τις αυριανές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Η κυβέρνηση χρειάζεται απελπισμένα τα θετικά νέα από την ΕΣΑΤ προκειμένου να εξισορροπήσει τις αρνητικές αντιδράσεις που προκαλεί η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα στοιχεία για την πορεία των δημοσίων εσόδων που δείχνουν εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.

Η υστέρηση κατά περίπου 700 εκατ. στα έσοδα του 7μηνου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» του ΔΝΤ για να ζητήσει την επίσπευση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για αργότερα ( πχ μείωση αφορολόγητου και μείωση συντάξεων) επιμένοντας πως είναι ανέφικτο το πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Μάλιστα το Ταμείο κατεβάζει την εκτίμησή του στο 2,2% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αυριανές ανακοινώσεις θα γνωρίζει που θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη στο σύνολο του έτους. Ο ΟΟΣΑ περιορίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 1,1%, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναμένει ρυθμό 1,5%, στις εαρινές προβλέψεις της η Κομισιόν μιλούσε για ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ εφέτος. Εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΙΟΒΕ κάνουν λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 1,7% στο σύνολο του 2017, που είναι αισθητά μικρότερη από το 2,5% που προέβλεπε αρχικά η κυβέρνηση.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου να προεξοφλούν πως τα στοιχεία «θα είναι καλά» και θα καταδεικνύουν πως η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας δεν είναι παροδική.

Στο EWG, η Ελλάδα θα κληθεί να δώσει στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προκειμένου να τεκμηριώσει ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της ώστε να αποδεσμευτεί και η τελευταία υποδόση της β΄ αξιολόγησης ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Από το μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων θα περάσουν και οι εκκρεμότητες και οι ουρές των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί και θα έπρεπε ήδη να έχουν προχωρήσει.