Στην «προκρούστεια κλίνη» μπαίνουν για ακόμη μία φορά οι επικουρικές συντάξεις, με θύματα πάνω 100.000 απόμαχους της εργασίας. Κι αυτό γιατί η ειδική διάταξη που περιλαμβάνεται στο κατατεθέν νομοσχέδιο αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του ποσού της επικουρικής σύνταξης για τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 ασφαλισμένους, οι οποίοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1ης Ιανουαρίου 2015 και εφεξής.

Η διάταξη, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» προβλέπει ότι το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014 υπολογίζεται με βάση το υφιστάμενο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45%.

Από τη συγκεκριμένα διάταξη επηρεάζονται αρχικά τουλάχιστον 75.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα δουν ληστρικές μειώσεις, έως και 25%, στις επικουρικές τους συντάξεις.

Μοιραία, συνταξιούχος που με τον παλιό τρόπο υπολογισμού λάμβανε επικουρική σύνταξη της τάξης των 220 ευρώ, θα δει το ποσό αυτό να γκρεμίζεται στα 150 ευρώ. Μάλιστα, ένας από τους μεγάλους κινδύνους τους οποίους κρύβουν οι δεσμεύσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί είναι και η οριστική εξάλειψη του θεσμού της επικουρικής σύνταξης, αρχικά μέσω της ενσωμάτωσής της στην κύρια σύνταξη.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης οι συνταξιούχοι έχουν χάσει μέσα από τις τσέπες τους πάνω από 50 δισ. ευρώ, ενώ με τη διαμορφωμένη κατάσταση οι ειδικοί εκτιμούν ότι το μέγιστο ποσό μιας σύνταξης, κύριας και επικουρικής, μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019 δεν θα υπερβαίνει τα 1.250 με 1.300 ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά ασφαλισμένους με 35 ή 40 χρόνια ασφάλισης και με μεικτές μηνιαίες άνω των 1.500 ευρώ.