Την δυνατότητα να υποβάλλουν διορθωτικές και τροποποιητικές δηλώσεις ακίνητων Ε9 έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος καλείται μέσω του taxisnet να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) στην εφορία και συγκεκριμένα στο τμήμα Εισοδήματος προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Τα κυριότερα λάθη που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι στη δήλωση των ακινήτων τους τα οποία και επηρεάζουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς, είναι:

- η δήλωση διαφορετικής επιφάνειας από την κανονική με την σύγχυση μεταξύ βοηθητικών χώρων και χώρων κύριας χρήσης.

- η δήλωση ημερομηνίας κατασκευής. Πολλοί έχουν δηλώσει ως έτος κατασκευής το έτος που ηλεκτροδοτήθηκε το ακίνητο ενώ πρέπει να δηλωθεί το έτος που εκδόθηκε η οικοδομική άδεια

- λανθασμένη δήλωση μεταξύ επικαρπωτή και ψιλού κυρίου ενός ακινήτου. Το δικαίωμα οίκησης αποτελεί επικαρπία και δηλώνεται ως τέτοιο

- παράλειψη της δήλωσης των αριθμών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των ακινήτων

- η δήλωση ως ορόφου στις περιπτώσεις μεζονετών, του ορόφου που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο ψηλότερος όροφος.