Και επίσημα από σήμερα ξεκινάει η… αξιολόγηση. Η συνεδρίαση του Euro Working Group στις 4 Σεπτεμβρίου θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές.

Στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, αναμένεται να εξεταστεί η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου. Σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα κληθεί να δώσει στοιχεία για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προκειμένου να τεκμηριώσει ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της ώστε να αποδεσμευτεί και η τελευταία υποδόση της β’ αξιολόγησης ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Επίσης, θα κληθεί να ενημερώσει για την πορεία εκτέλεσης των προαπαιτούμενων που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Θεωρείται από τώρα δεδομένο ότι οι δανειστές θα κάνουν λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις καθώς πολλά από τα προαπαιτούμενα που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι δεν έχουν προχωρήσει.

Ενδεικτικά αναφέρεται ο επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου του 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, η δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, η προσαρμογή του τιμολογίου υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ΔΕΗ η πλήρωση των κενών θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, η κινητικότητα στο Δημόσιο κ.λπ.

Η συνάντηση με τον Μοσκοβισί

Αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης θα έχουν συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η συνάντηση αυτή έχει τόσο απολογιστικό όσο και προπαρασκευαστικό χαρακτήρα καθώς η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος τους θερινούς μήνες και θα συζητήσει με την ηγεσία της ΕΕ το πρόγραμμα εργασιών της επόμενης περιόδου.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα βρεθούν στην Αθήνα την εβδομάδα 11-18 Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσουν την επισκόπηση της πορείας του προγράμματος, ενώ οι επικεφαλής των αποστολών των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας μετά τις 15 Οκτωβρίου και την Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.