Σήμερα – εκτός απροόπτου – αναμένεται να καταλήξει στη short list από την οποία, θα επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής για το ΔΕΣΦΑ το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης μέχρι τα τέλη του έτους.

Η κυβέρνηση βάζει τον πήχη ψηλά, εκτιμώντας ότι το τίμημα θα είναι πάνω από τα 400 εκ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

Η σημερινή διαδικασία αξιολόγησης θα κρίνει την επόμενη μέρα καθώς από τους μνηστήρες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στις 7 Αυγούστου, θα ξεκαθαρίσουν οι βασικοί διεκδικητές της κούρσας.

Βέβαιη θεωρείται η πρόκριση των τριών ευρωπαϊκής προέλευσης, με τις σχετικές πληροφορίες να δίνουν ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες στην πρόκριση των άλλων τριών λόγω σειράς νομικών ζητημάτων που έχουν εντοπιστεί από τους συμβούλους.

Σε αυτή την φάση του διαγωνισμού αναμένεται να επιβεβαιωθεί το ισχυρό φαβορί της κοινοπραξίας των μετόχων του ΤΑP που θεωρείται λόγω του αγωγού από τους ισχυρότερους- αν όχι ο ισχυρότερος μνηστήρας- της πώλησης του ΔΕΣΦΑ.

Φαβορί του διαγωνισμού εμφανίζεται η ευρωπαϊκή κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagas, της βελγικής Fluxys και της ολλανδικής Gasunie.

Ισχυρή είναι και η θέση του δεύτερου ευρωπαϊκού επενδυτικού σχήματος που προέκυψε από τη σύμπραξη της γαλλικής GRTgaz SA και της ρουμανικής Transgaz SA.

Τη δική της μάχη για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΔΕΣΦΑ θα δώσει και η ισπανική Regasificadora del Noroeste SA, που εμφανίστηκε ως αουτσάιντερ στον διαγωνισμό και φέρεται να περνάει στην επόμενη φάση.

Εκτός κούρσας φέρονται να μένουν τα άλλα τρία σχήματα που εμφανίστηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, καθώς διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον πληρούν τους όρους της προκήρυξης. Πρόκειται για τη Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited, την καταρινή Powerglobe και την αμερικανική Intergrated Utility Services (INTUS).

Υπενθυμίζεται ότι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την υλοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι οι εταιρείες Alantra Greece Corporate Advisors S.A., Alpha Bank A.E. και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη με την Clifford Chance LLP.