Κραχ στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς χιλιάδων μικρομεσαίων νοικοκυριών αποκαλύπτουν τα στοιχεία εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς τα εισοδήματα που δηλώθηκαν από μισθωτούς, συνταξιούχους, εισοδηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες είναι περίπου 1,9 δισ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι! Ξεκινώντας από την κατηγορία εκείνων που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα -δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους-, δήλωσαν 57,9 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 870.000.000 ευρώ λιγότερα από το 2016. Πού αποδίδεται η «βουτιά»; Προφανώς στη μείωση των αποδοχών τους, αφού ακόμα και στις περιπτώσεις που δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας, πρόκειται για θέσεις περιστασιακής ή μερικής απασχόλησης -όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ- που αμείβονται πολύ χαμηλότερα από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η ζημιά από τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων φάνηκε και στο πρώτο εξάμηνο, δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων, καθώς οι εισπράξεις από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος εμφάνιζαν «τρύπα» 123.000.000 ευρώ.

Περίπου 120.000.000 ευρώ λιγότερα από πέρυσι ήταν τα όσα δήλωσαν όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια και μένει να διαπιστωθεί από τις διασταυρώσεις που θα κάνει η ΑΑΔΕ αν πρόκειται για πραγματική μείωση εισοδημάτων ή έχει πάρει διαστάσεις η φοροδιαφυγή, με απόκρυψη μέρους ή του συνόλου των εισπραττόμενων ενοικίων. Ως ειδική κατηγορία αντιμετωπίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δήλωσαν περίπου 900.000.000 ευρώ λιγότερα από το 2016. Αναμφίβολα η πτώση του τζίρου, όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εξηγεί ένα μέρος αυτής της εντυπωσιακής «βουτιάς».

Ωστόσο, το μεγάλο μέρος εκτιμάται ότι αποτελεί φορολογητέα ύλη που απεκρύβη για δύο λόγους: 1) προς αποφυγήν των μεγάλων επιβαρύνσεων σε όσους έχουν μεικτό εισόδημα (και από μισθωτές υπηρεσίες), 2) προκειμένου να αποφευχθούν τα παρατράγουδα με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές. Η εκτίμηση από πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο ΓΛΚ είναι ότι αυτό το «κανόνι» στα περσινά εισοδήματα θα ανοίξει «τρύπα» τουλάχιστον 500.000.000 ευρώ στα φετινά έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για πατατράκ και στα έσοδα του ΕΦΚΑ, όταν θα γίνει ο υπολογισμός των νέων ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα έσοδα του 2016.

Πηγή: http://eleftheriatypou.gr