Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi άνοιξε και επίσημα τη συζήτηση για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ανακοινώνοντας σήμερα ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αυτό το φθινόπωρο.

"Αυτό το φθινόπωρο θα αποφασίσουμε την προσαρμογή των εργαλείων πολιτικής για μετά το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη την εκτιμώμενη πορεία του πληθωρισμού και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες που χρειάζονται για την επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω, αλλά κοντά στο 2%", δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι "το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων αναμένεται τον Οκτώβριο".

"Πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι τον Οκτώβριο [για τις ανακοινώσεις]. Αν δεν είμαστε θα υπάρξει αναβολή για τον Δεκέμβριο".

Ο Draghi διευκρίνισε παράλληλα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας "συζήτησε και εξέτασε διαφορετικά σενάρια τα οποία είναι στα αρχικά τους στάδια". Όπως εξήγησε "η συζήτηση αφορούσε τη διάρκεια και το μέγεθος των μηνιαία αγορών . Εξετάσαμε τα θετικά και τα αρνητικά αυτών των σεναρίων και θα δούμε την εργασία που θα κάνουν οι επιτροπές που θα αναλάβουν να εξετάσουν αυτές τις επιλογές".

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έσπευσε πάντως να καθησυχάσει τις αγορές ότι η διευκολυντική κατεύθυνση της κεντρικής τράπεζας θα παραμένει αμετάβλητη. "Δεν έχει γίνει συζήτηση για τα επιτόκια τα οποία θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των αγορών" στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η ανάπτυξη παραμένει "ισχυρή και ευρεία", σημειώνοντας ότι από το 2013 έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 6 εκατ. θέσεις εργασίας.

"Η οικονομική ανάκαμψη μας δίνει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός σταδιακά θα συγκλίνει, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της πολιτικής μας", ανέφερε. "Ωστόσο χρειάζεται υπομονή".

Ειδικότερα, για τον πληθωρισμό σημείωσε ότι οι εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος οδήγησαν τους εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ να αναθεωρήσουν καθοδικά τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές. "Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία του πληθωρισμού, αν και ο δομικός πληθωρισμός έχει ενισχυθεί ελαφρώς. Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι η οικονομική ανάκαμψη θα βοηθήσει".

Ερωτηθείς για την ενίσχυση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι "οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν αποτελούν στόχο της νομισματικής πολιτικής".

"Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικές για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Ήδη έχουμε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό που σημαίνει ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε αυτό στις μελλοντικές μας αποφάσεις", πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμα ότι η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές "αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και χρειάζεται παρακολούθηση για τον αντίκτυπο στη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο".

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέρριψε τις προτάσεις που έχουν ακουστεί για πιθανή χρήση κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin στην Ευρωζώνη. "Κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να έχει άλλο νόμισμα. Το νόμισμα της Ευρωζώνης είναι το ευρώ", υπογράμμισε.

Ο Draghi ανακοίνωσε παράλληλα τις τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας σύμφωνα με τις οποίες το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,2% το 2017, κατά 1,8% το 2018 και κατά 1,7% το 2019. Στις προβλέψεις του Ιουνίου οι εμπειρογνώμονες έβλεπαν ανάπτυξη 1,9% το 2017, 1,8% το 2018 και 1,7% το 2019.

Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 1,5% το 2017, 1,2% το 2018 και 1,5% το 2019. Στις προηγούμενες εκτιμήσεις τους οι εμπειρογνώμονες έκαναν λόγο για πληθωρισμό 1,5% το 2017, 1,3% το 2018 και 1,6% το 2019.

Αμετάβλητα τα επιτόκια, στα €60 δισ. παραμένει το QE

Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις της αγοράς, με την ΕΚΤ να κρατά στα ιστορικά τους χαμηλά τα επιτόκια και στα 60 δισ. ευρώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει εξάλλου ότι αναμένει πως τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες ανέρχονται επί του παρόντος σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Οι καθαρές αγορές πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους.

Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.