Περισσότερα από 70 δισ. ευρώ κρύβουν οι Έλληνες σε offshore λογαριασμούς και φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα. Η μελέτη, που στηρίχθηκε σε στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, δείχνει ότι ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών που βρίσκεται σε φορολογικούς παραδείσους, όπως είναι η Ελβετία και ο Παναμάς, πλησιάζει το 40% του ΑΕΠ της χώρας και είναι πολύ υψηλότερος από τον διεθνή μέσο όρο.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», κατέχει την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τη μελέτη των ακαδημαϊκών Ανέτ Αλσταντσέτερ, Νιλς Γιόχανσεν και Γκάμπριελ Ζάκμαν, η οποία στηρίχθηκε στα στοιχεία που διέρρευσαν από την HSBC Ελβετίας (από τα οποία προέκυψε και η Λίστα Λαγκάρντ), καθώς και στα δεδομένα των Panama Papers, περίπου το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ κρύβεται σε φορολογικούς παραδείσους. Βέβαια, οι διαφορές από χώρα σε χώρα είναι μεγάλες.

Τα σκανδιναβικά κράτη, για παράδειγμα, κρύβουν μόλις μερικές ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ τους σε offshore λογαριασμούς, αλλά στην ηπειρωτική Ευρώπη το ποσοστό ανεβαίνει στο 15% και εκτινάσσεται έως και στο 60% στη Ρωσία, τις χώρες του Περσικού Κόλπου και σε κάποια κράτη της Λατινικής Αμερικής. Συγκεκριμένα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα, η Ρωσία, η Αργεντινή και η Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.