Εντός των επόμενων μηνών ξεκινάει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με το Taxis.

Σημειώνεται ότι το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με τις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΔΕ προβλέπεται με το άρθρο 69 του ν. 4446/2016 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στόχος του μέτρου είναι η διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών να πραγματοποιείται αυτόματα κατά την έκδοση των συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων, ώστε να καταγράφονται και να αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ, σε πραγματικό χρόνο, όλα τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων και των λιανικών συναλλαγών παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Έτσι, η εφορία θα αποκτήσει τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης του τζίρου λιανικών συναλλαγών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, όταν ένα κατάστημα εκδίδει μια απόδειξη, αυτομάτως θα ενημερώνεται και το Τaxis.

Σήμερα, ο επιτηδευματίας κόβει την απόδειξη, αλλά το Τaxis δεν ενημερώνεται για κάθε απόδειξη, αλλά έμμεσα για το σύνολο των συναλλαγών είτε από τα τραπεζικά αρχεία εάν η πληρωμή έγινε με POS, από τη δήλωση ΦΠΑ του επιτηδευματία, που υποβάλλεται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο, είτε για το σύνολο των αποδείξεων καθώς και με τη δήλωση φόρου εισοδήματος, για τα συνολικά έσοδα που απέκτησε.