Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας, με περίπου 740.000 άτομα να βρίσκονται καθηλωμένα, χωρίς εργασία, για περισσότερους από 12 μήνες! Πρόκειται για τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανέρχονται στο 74% του συνόλου.

Την ίδια στιγμή, το 90% των ανέργων δεν παίρνει επίδομα ανεργίας, καθώς μόλις το 9,8%, ήτοι 98.000 άτομα, λαμβάνουν τη συγκεκριμένη παροχή. Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται και στους νέους, καθώς περισσότεροι από ένας στους δύο είναι άνεργοι (ποσοστό 55,5%).

Αρνητικό πρόσημο έχουν και τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, τα οποία αποκαλύπτουν την παγίωση της κυριαρχίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης έναντι της πλήρους μισθωτής εργασίας.

Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε η γιγάντωση της ευέλικτης εργασίας ούτε ο εργασιακός Μεσαίωνας που επικρατεί.

Από τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει παγιωθεί μια κατάσταση όπου πάνω από το 52% των νέων προσλήψεων από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους είναι μερικής απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της εκ περιτροπής απασχόλησης.

Τέλος, λιγότερες κατά 14.402 ήταν οι προσλήψεις σε σχέση με τις αποχωρήσεις τον Αύγουστο.