Ειδική σύσκεψη με αντικείμενο την παράταση του προστατευτικού πλαισίου του ήδη αναθεωρημένου νόμου Κατσέλη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τη βαριά σκιά των αλλεπάλληλων παρατηρήσεων εκ μέρους της τρόικας για σοβαρές καθυστερήσεις στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά προτίθεται να υποβάλει επισήμως αίτημα παράτασης στους «θεσμούς», προκειμένου να υπάρχει κάποιο είδος προστασίας για την πρώτη κατοικία και μετά τις 31/12/2018, αλλά αν λάβει κανείς υπόψη τις έντονες πιέσεις από τους δανειστές για την κατάργηση του νόμου Κατσέλη από την πρώτη κιόλας αξιολόγηση, αντιλαμβάνεται ότι το εγχείρημα έχει υψηλό δείκτη δυσκολίας.

Την ίδια ώρα, στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι ότι ο φετινός προϋπολογισμός όχι μόνο δεν θα έχει απολύτως κανένα πρόβλημα, αλλά και ότι θα φέρει υπερπλεόνασμα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», ο στόχος για πλεόνασμα 1,75% με βάση τα σημερινά δεδομένα θα υπερκαλυφθεί, ξεπερνώντας ενδεχομένως ακόμα και το 2%, δημιουργώντας έτσι ένα «μαξιλάρι» περίπου 550.000.000 ευρώ. Η βεβαιότητα αυτή βασίζεται στην πορεία των εσόδων, η οποία εκτιμάται ότι επ' ουδενί δεν θα διαταραχθεί από τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ, που θα είναι όπως ακριβώς έχει υπολογιστεί, δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ μόνο τον Σεπτέμβριο.