Ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η μέχρι τώρα «αποδοτικότητά» του αλλά και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αναδιαρθρώνονται τα επιχειρηματικά χρέη από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας (fast track) απασχολούν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και την κυβέρνηση.

Τα τεχνικά κλιμάκια επεξεργάζονται την ελληνική πρόταση και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η απάντησή τους. Αν κριθεί επαρκής, τότε θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθορίζονται επακριβώς τα κριτήρια για τις περιπτώσεις αυτές. Η διαδικασία για τις οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ θα είναι τυποποιημένη, και για τον λόγο αυτό όλες οι πλευρές επιδιώκουν να κλείσουν κάθε δίοδο που θα επέτρεπε την κατάχρησή της.

Γι' αυτό και τα κριτήρια που θα τεθούν σε κάποιες πτυχές τους θα είναι αυστηρότερα από αυτά που ισχύουν για τις επιχειρήσεις με χρέη άνω των 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να κριθεί ένας οφειλέτες βιώσιμος και να υπαχθεί στην αυτοματοποιημένη διαδικασία, θα πρέπει να έχει θετικά EBITDA την τελευταία χρήση πριν από την αίτηση ή θετικά EBITDA τα δύο προηγούμενα έτη κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πριν από την αίτηση.

Στην προϋπόθεση αυτή, συμπληρώνεται και το κριτήριο ότι ο λόγος ανάμεσα στην αξία του χρέους που θα διαγραφεί και τα EBITDA του προηγούμενου έτους ή του μέσου όρου των δύο θετικών ετών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έως αυτήν τη στιγμή παραμένει άγνωστο το πόσες επιχειρήσεις εντάσσονται στην κατηγορία των 20.000 έως 50.000 ευρώ. Δυνητικοί δικαιούχοι με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις για το σύνολο του εξωδικαστικού είναι περίπου 400.000 επιχειρήσεις, ωστόσο εκτιμάται ότι αναδιάρθρωση χρεών μέσω του νόμου θα επιτύχουν περίπου 120-130 χιλιάδες επιχειρήσεις.