Κοντά στα 12 δισ. ευρώ είναι οι δανειακές υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλύψει μόνη της η Ελλάδα στη διάρκεια του 2019, εφόσον δεν υπάρχει προστατευτική «ομπρέλα» κάποιου νέου προγράμματος ή μια ανοιχτή πιστωτική γραμμή, κι αυτό που φοβούνται στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι αν δεν έχει δημιουργηθεί ένα γενναίο αποθεματικό ως τον Αύγουστο του 2018, που εκπνέει το τρίτο μνημόνιο, οι αγορές θα κάνουν πάρτι, εκτοξεύοντας το κόστος δανεισμού της χώρας.

Αφήνοντας κανείς στην άκρη τα περίπου 615.000.000 ευρώ, που πρέπει να πληρωθούν στο ΔΝΤ από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους, η προσοχή όλων στρέφεται στις υποχρεώσεις-μαμούθ του 2019, όπου η Ελλάδα ακόμα κι αν δεν βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα, θα τελεί υπό ασφυκτική επιτήρηση -όπως ξεκαθάρισε ο Τ. Βίζερ- χωρίς, όμως, χρηματοδοτική βοήθεια. Από το σύνολο των 11,9 δισ. ευρώ, τα 4,03 δισ. ευρώ είναι ομόλογα που διακρατούν ιδιώτες και άλλα 5,8 δισ. ευρώ είναι ομόλογα της ΕΚΤ.

Αν και με διαρροές στο ΑΠΕ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιχείρησαν να κατεβάσουν τους τόνους, οι δηλώσεις αρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα στο Reuters επιβεβαιώνουν την αγωνία του οικονομικού επιτελείου για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» έως και 14 δισ. ευρώ -δηλαδή περίπου 5 δισ. ευρώ παραπάνω από τον σχεδιασμό του Eurogroup- μέσω swaps ομολόγων του PSI που λήγουν ως το 2042.

Πηγή: Eλευθερία του Τύπου