Στη «δίνη» του μαζούτ βρίσκονται (κυρίως) οι μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που λειτουργούν στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) προειδοποιεί ότι η οικολογική καταστροφή στη θαλάσσια ζώνη απειλεί με μπαράζ «λουκέτων» ταβέρνες, μικρά ξενοδοχεία, ιχθυοκαλλιέργειες και αλιείς και ζητάει να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα στήριξης. Χθες, πάντως, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός διαβεβαίωσε πως το υπουργείο κάνει τις απαραίτητες ενέργειες «ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι -αποδεδειγμένα- έχουν πληγεί, θα μπορέσουν να αποζημιωθούν», διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει «μέσα από τη διαδικασία των διεθνών αποζημιώσεων από την ασφαλιστική εταιρεία και άλλα διεθνή κεφάλαια που υπάρχουν για τέτοιες περιπτώσεις».

Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι πρέπει να υπολογιστεί η σωρευτική ζημία που έχουν υποστεί οι εν λόγω επιχειρήσεις κατά τα τελευταία χρόνια της μεγάλης ύφεσης και καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων αναγκών. Συγκεκριμένα, προτείνεται η δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις, ώστε να καταγράφονται -με την υποβολή σχετικών δικαιολογητικών από την πλευρά της πληγείσας επιχείρησης- όσες επηρεάζονται και υπολειτουργούν. Η ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει επιπλέον ότι πρέπει να εξασφαλιστεί πλήρης αποζημίωση στις επιχειρήσεις που είχαν άμεσες συνέπειες από την οικολογική καταστροφή, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες και όσες δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, και να καλυφθεί η ζημία για τυχόν κατεστραμμένα προϊόντα. 
Στην επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ περιλαμβάνονται αναλυτικές προτάσεις, μεταξύ άλλων, για ελαφρύνσεις από φόρους και εισφορές όπως στον ΟΑΕΕ, το τέλος επιτηδεύματος και τα ανταποδοτικά τέλη, διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Κ. Καντούνης

Πηγή: Ελευθερία του Τύπου