Έξαρση του λαθρεμπορίου στην αγορά έχει προκαλέσει η υπερφορολόγηση, με αποτέλεσμα ο «μαύρος» κύκλος εργασιών να κυμαίνεται μεταξύ 17 και 20 δισ. ευρώ ετησίως και το Δημόσιο να χάνει μόνο από ΦΠΑ έσοδα της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά έκανε γνωστά ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εμπορίου, τονίζοντας τις τραγικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι νόμιμες επιχειρήσεις, αλλά και η ελληνική οικονομία, από την «ακατάσχετη αιμορραγία των εσόδων...».

Οι εκπρόσωποι των διωκτικών υπηρεσιών παρουσίασαν αποτελέσματα ελέγχων τους σε ό,τι αφορά την παράνομη διακίνηση βιομηχανικών προϊόντων, καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών.

Σύμφωνα με στοιχεία, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» προερχόμενα από τα τελωνεία, το πρώτο εξάμηνο του 2017 κατασχέθηκαν 11.648.613 τεμάχια παράνομων βιομηχανικών προϊόντων, με την πλειονότητά τους (10.700.000) να είναι τσιγάρα και 948.613 άλλα είδη, όπως μπαταρίες, γυαλιά ηλίου, παιχνίδια και σχολικά.

Από τα 3,5 δισ. ευρώ που χάνει το Δημόσιο κάθε χρόνο, τα 1,3 δισ. ευρώ προέρχονται από το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών.