Οι καθυστερήσεις και οι συνεχιζόμενες συστάσεις των Ευρωπαίων για το «φλέγον» θέμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου αλλά και τα stress test, τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί θα απασχολήσουν το σημερινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Στη συνεδρίαση, η οποία θα προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το ρυθμό εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Το θέμα αυτό σχετίζεται με την καταβολή της εκκρεμούσας υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξοφλήσει τα οφειλόμενα έως το τέλος Οκτωβρίου διαφορετικά η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ θα πάψει να είναι άμεσα καταβαλλόμενη και θα απαιτηθούν νέες εγκρίσεις από το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να δοθούν τα χρήματα αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση απέχει ακόμη σημαντικά από την εξόφληση των οφειλών 1,2 δισ. ευρώ που είναι και ο στόχος του προγράμματος. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου αποπληρώθηκαν λιγότερα από τα μισά, αλλά ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα.

Την ίδια στιγμή, το θέμα της διενέργειας των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και κυρίως η δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι κομβικής σημασίας θέμα για την εξέλιξη του προγράμματος, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί και το πόσα χρήματα θα παραμείνουν αδιάθετα. Πλέον το ΔΝΤ δεν επιμένει στη διεξαγωγή νέου ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών και εμφανίζεται ικανοποιημένο με την πρόθεση του SSM να επιταχύνει τη διεξαγωγή της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων ενόψει των stress test, η βασική πίεση των θεσμών πέφτει αφενός στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι, αν και ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο, και αφετέρου στο ξεμπλοκάρισμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.