Πλησιάζουν οι μέρες για τη λήξη της προθεσμίας -στις 2 Οκτωβρίου- για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει σε παράταση ενός μηνός στην προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι: «Μετά από επικοινωνία μου με την αρμόδια υπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, ενημερώνω ότι επίκειται τροπολογία τις επόμενες ώρες για την παράταση ενός μήνα της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων, στο πλαίσιο της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών».

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη παράταση καθώς η αρχική προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση έληξε στις 31 Μαΐου και λόγω της σημαντικής ανταπόκρισης παρατάθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

  

Ήδη έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι άνω των 500 εκατ. ευρώ, αφού έχουν «φανερωθεί» περίπου 5 δισ. ευρώ, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκαθάρισε πρόσφατα ποιες από τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μπαίνουν εκ νέου στο «στόχαστρο» του ελεγκτικού μηχανισμού η δεύτερη παράταση της εν λόγω ρύθμισης είναι προ των πυλών.

Μέχρι στιγμής περίπου 70.000-75.000 φορολογούμενοι έχουν περάσει την πόρτα της εφορίας και αποκάλυψαν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ύψους περίπου 400 εκατ. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το 80% των φορολογουμένων που εντάχθηκαν στη ρύθμιση κλήθηκε από την εφορία να δώσει εξηγήσεις, καθώς από τον έλεγχο που έγινε στις λίστες και στα εμβάσματα διαπιστώθηκε αναντιστοιχία δηλωθέντων και περιουσιακών στοιχείων.

Έως το τέλος, εξάλλου, του τρέχοντος μηνός αναμένεται να σταλούν και στην Αθήνα τα πρώτα στοιχεία καταθέσεων και άλλων στοιχείων κινητής περιουσίας φορολογικών κατοίκων Ελλάδας που βρίσκονται σε 54 χώρες του εξωτερικού, ενώ μέχρι το τέλος του 2018 θα ακολουθήσουν και άλλες 30 χώρες. Και τα ανωτέρω φυσικά αποτελούν πρόσθετους λόγους για αρκετούς υπόχρεους να αποκαλύψουν τυχόν «κρυφά» τους εισοδήματα, πριν εντοπιστούν από τις σχετικές διασταυρώσεις.

Να σημειωθεί ότι για δηλώσεις που υποβάλλονται από την 1η Ιουνίου 2017 και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας προβλέπεται ότι ο πρόσθετος φόρος ορίζεται σε 12% επί του κύριου φόρου, αντί του 10% που ίσχυε έως τις 31 Μαΐου 2017.

Ο πρόσθετος φόρος 12% επί του κύριου φόρου επιβάλλεται και για περιπτώσεις φορολογουμένων για τους οποίους μέχρι την υποβολή των δηλώσεων έχει εκδοθεί και δεν έχει κοινοποιηθεί η εντολή ελέγχου ή η πρόσκληση παροχής πληροφοριών αλλά και για όλους όσοι υποβάλλουν δηλώσεις εντός 90 ημερών από την κοινοποίηση της εντολής ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και εφόσον η σχετική εντολή ελέγχου ή η πρόσκληση παροχής πληροφοριών κοινοποιείται μετά την 1η Ιουνίου 2017.

Εφόσον η εντολή ελέγχου ή η πρόσκληση παροχής πληροφοριών έχει κοινοποιηθεί μέχρι και τις 31 Μαΐου 2017 και η δήλωση υποβάλλεται εντός 90 ημερών από την κοινοποίηση, το ποσοστό του πρόσθετου φόρου ανέρχεται σε 10% του κύριου και όχι σε 12%, καθώς η εν λόγω κατηγορία φορολογουμένων καταλαμβάνεται από την αρχική διάρκεια της ρύθμισης του σχετικού νόμου.