Ανακοίνωση με τη δήλωση που έκανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν στο Λονδίνο αναφορικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έξεδωσε πριν από λίγο το Ταμείο.

«Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο ανησυχίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα» διεμήνυσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος, ωστόσο, υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξόχως υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμη βάση».

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι το ΔΝΤ, το οποίο επιθυμούσε τη διενέργεια AQR (αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού) μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, καλύπτεται από την αντιπρόταση της ΕΚΤ να διενεργηθούν -ωστόσο- νωρίτερα τα stress test στις ελληνικές τράπεζες, αναλαμβάνοντας επιπλέον και στοχευμένες αξιολογήσεις στοιχείων, γεγονός που θα λειτουργήσει ως υποκατάστατο ενός AQR.

Ειδικότερα αναφερόμενος στο AQR δήλωσε: «Σχετικά με αυτό, είχαμε προτείνει την επικαιροποίηση της αναθεώρησης της ποιότητας του ενεργητικού του 2015 (AQR) μέχρι την επόμενη άνοιξη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε αντίθετα να προωθηθούν οι ήδη προγραμματισμένες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress test) και να πραγματοποιηθούν στοχοθετημένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε κατά πόσον η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να διενεργηθεί πλήρης αναθεώρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR). Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».