Μετά τις «καμπάνες» από τους Ευρωπαίους δανειστές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιταχύνει τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ προχώρησε σε επιστροφές φόρων 1,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες επιστροφές οι οποίες διαμορφώνονταν την 1η Σεπτέμβρη σε 2,5 δισ. ευρώ να μειωθούν στο μισό και συγκεκριμένα σε 1,250 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρέωση που ανελήφθη στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης ήταν έως τις 30 Απριλίου 2017 να επιστραφεί ποσό φόρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 360 θα έπρεπε να επιστραφούν από την ΑΑΔΕ. Επιστράφηκαν τελικά περίπου 675 εκατ. ευρώ.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γ. Πιτσιλής έχει ζητήσει από όλες τις εφορίες αναλυτική καταγραφή των ΑΦΜ που δικαιούνται επιστροφής φόρου με στοιχεία τα οποία αφορούν το υπόλοιπο της ληξιπρόθεσμης οφειλής, τον χρόνο εκκαθάρισης και τον λόγο για τον οποίο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα η επιστροφή.