Μια πιο σταδιακή εφαρμογή της πανευρωπαϊκής ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την στήριξη των Γερμανών.

Σε προσχέδιο εγγράφου που έχει δει το Reuters, το οποίο αναμένεται να δημοσιευτεί την Τετάρτη, η Κομισιόν θα προτείνει το σχήμα ασφάλισης των καταθέσεων, γνωστό ως EDIS, να προσφέρει αρχικά μόνο δάνεια για την στήριξη των καταθετών των χρεοκοπημένων τραπεζών.

Το σχήμα θα καλύπτει απώλειες μόνο σε μια δεύτερη φάση, η οποία θα ξεκινήσει μόνο όταν οι τράπεζες θα έχουν μειώσει αρκετά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, το οποίο παραμένει αρκετά υψηλό σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γερμανία είναι εδώ και καιρό αντίθετη στο σχέδιο, φοβούμενη ότι μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά στις τράπεζες της. Μέχρι τώρα η Γερμανία επιμένει ότι θα συμφωνήσει σε ένα σχήμα πανευρωπαϊκής ασφάλισης των καταθέσεων μόνο αν μειωθεί ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας. Αυτό προϋποθέτει μια μεγάλη μείωση του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν έχει ανακοινώσει πως θα παρουσιάσει προτάσεις την επόμενη άνοιξη για να διευκολύνει τις τράπεζες να ανακτήσουν χρέη. Η Κομισιόν θα προτείνει επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς κακών δανείων.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. ανέφερε πως εξετάζει «ελάχιστα επίπεδα προβλέψεων που πρέπει να υιοθετήσουν οι τράπεζες για τα NPLs», ένα μέτρο που θα μείωνα τα ρίσκα αλλά θα αύξανε το κόστος για τις τράπεζες.

Στο 17σελιδο έγγραφο, η Κομισιόν σημειώνει επίσης πως θα προτείνει η ΕΚΤ να επεκτείνει τις εποπτικές της δυνάμεις και στις μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και funds.