Τρέχει η κυβέρνηση για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τους ιδιώτες μετά και τον κώδωνα του κινδύνου από τις Βρυξέλλες για τον κίνδυνο να χαθεί η υποδόση που εκκρεμεί από τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σε «γόρδιο δεσμό» έχουν μετατραπεί οι διαδικασίες για την επιστροφή φόρων, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποδείξει στους δανειστές ότι έχει εκπληρώσει τον στόχο που τέθηκε, αποπληρώνοντας 1,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών με την τελευταία δόση που εκταμιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να χορηγηθούν στους δανειστές τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αποπληρώθηκαν οι προβλεπόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές και να καταβληθεί η επόμενη δόση των 800 εκατ. ευρώ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε χθες την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα αποστείλει έως τις 31 Οκτωβρίου στο EuroWorking Group τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αποπλήρωσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα. Να σημειωθεί πως εάν η Ελλάδα δεν καταθέσει στοιχεία που να δείχνουν πως έχει αποπληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου έως τις 31 Οκτωβρίου τότε θα χρειαστεί νέες εγκρίσεις από το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να λάβει τα χρήματα αυτά (και νέες κοινοβουλευτικές εγκρίσεις).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία εξέλιξης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα από 3,917 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο, τον Αύγουστο διαμορφώθηκαν στα 3,912 δισ. ευρώ.

Όμως τον Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρων στο ποσό των 2,114 δισ. ευρώ έναντι 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Έτσι, το συνολικό ποσό οφειλής διαμορφώνεται σε 6,026 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι παρ' όλα αυτά η ΑΔΑΕ έχει ξεκινήσει σαφάρι αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών και μέσα στον Σεπτέμβριο προχώρησε σε επιστροφή φόρων συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί το ύψος των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.