Τα λάθη πληρώνονται. Και σε ορισμένες περιπτώσεις πληρώνονται ακριβά. Στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, αν δεν διορθωθούν εγκαίρως, είναι ικανά να ανεβάσουν τον λογαριασμό του φόρου στα ύψη, ενώ αν διορθωθούν κατόπιν εορτής συνοδεύονται από πρόστιμο εκατό ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για το 2017 ώστε να μειώσουν τις υπέρογκες υπερχρεώσεις στα εκκαθαριστικά που έχουν λάβει.

Ωστόσο, κατά την υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα τις πραγματοποιήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα χρεωθούν με πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής ύψους 10 ευρώ.

Η υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στο Taxisnet.

Όποιος φορολογούμενος έχει κάνει λάθη ή έχει υποπέσει σε παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση ενός ή περισσοτέρων από τα έντυπα Ε9 που υπέβαλε για τα έτη 2010-2017 έχει το δικαίωμα να εισέλθει στην εφαρμογή, να επιλέξει βάσει των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων που έχει υποβάλει μέχρι και το επιλεχθέν έτος.

Πάνω στην εικόνα αυτή μπορεί να επέμβει και να διορθώσει τα λανθασμένα στοιχεία που έχει αναγράψει ή να καλύψει τις όποιες παραλείψεις του έχει διαπιστώσει.

Αν επιλέξει να διορθώσει στοιχεία δηλώσεων Ε9 ενός ή περισσοτέρων ετών της περιόδου 2010-2016, οι όποιες αλλαγές επιφέρει στην εικόνα της περιουσιακής κατάστασης θα μπορούν να μεταφερθούν αυτόματα και στα Ε9 των υπολειπόμενων μέχρι το 2017 επόμενων ετών, οπότε θα μεταβληθεί και η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την 1η/1/2017.

Τα συνηθέστερα λάθη

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 τα οποία είναι ικανά να φουσκώσουν δραστικά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αφορούν σε:

- Ημιτελή κτίσματα: Προβλέπεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε την παράλειψη.

- Αγροτεμάχια: Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί ο φορολογούμενος έχει δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης στην οποία βρίσκεται η έκταση και τον νομό στον οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή και δεν έχει δηλώσει τον δήμο ή τη Δημοτική Ενότητα που βρίσκεται το ακίνητο. 

- Αγροτεμάχιο με κτίσμα: Σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Συνεπώς, αν έχετε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης, και το έχετε δηλώσει ως κατοικία, θα πρέπει να γίνει διόρθωση.

- Εμπράγματα δικαιώματα: Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

- Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει στα ακίνητά τους καθόλου το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή το έχουν συμπληρώσει λανθασμένα με αποτέλεσμα κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100% και να φουσκώνει ο φόρος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διορθώσετε το ποσοστό συνιδιοκτησίας για να υπολογιστεί σωστά ο φόρος.

- Όροφος: Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. 

- Έτος κατασκευής: Στον κωδικό αυτό του Ε9 έχουν εντοπιστεί πολλά λάθη. Πολλοί φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ως έτος κατασκευής το έτος που ηλεκτροδοτήθηκε το ακίνητο, ενώ πρέπει να δηλωθεί το έτος που εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.