Μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ καταφθάνουν στην Αθήνα οι θεσμοί και συγκεκριμένα στις 23 Οκτωβρίου, για την τρίτη αξιολόγηση και τα 95 προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραμονή των θεσμών θα είναι βραχείας διάρκειας και αν χρειαστεί θα επιστρέψουν για μία ακόμη συνάντηση προς το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να είναι όλα εντάξει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Στόχος και των δύο πλευρών να ολοκληρωθεί και να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους.

Η πίεση για την ελληνική κυβέρνηση είναι δεδομένη, καθώς η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ βρίσκεται στον αέρα. Απόδειξη δε τούτου είναι η προσπάθεια επιτάχυνσης που απαιτήθηκε να καταβληθεί για την απονομή νέων συντάξεων, καθώς το Σαββατοκύριακο οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δούλεψαν για να προλάβουν να εκδώσουν -και να πληρώσουν- κάτι περισσότερο από 4.000 εκκρεμείς συντάξεις.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα 95 προαπαιτούμενα παραμένουν εκκρεμή. Ανάμεσα στις δεκάδες δράσεις που εκκρεμούν είναι η εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας στο δημόσιο, η μεταβίβαση ακινήτων του δημοσίου στο υπερταμείο και οι ενέργειες για την αποπολιτικοποίηση του δημοσίου, όπως οι προκηρύξεις για τις νέες γενικές γραμματείες όλων των υπουργείων. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει τον Σεπτέμβριο και προστίθενται στις καθυστερήσεις κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που έχει θέσει ο πρωθυπουργός είναι η υλοποίηση ως τον Δεκέμβριο του μεγαλύτερου μέρους από τα 95 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.