Για περισσότερους από ένα εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους και αγρότες ο Νοέμβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας, καθώς, εκτός από τις τρέχουσες εισφορές (μηνός Οκτωβρίου), καλούνται να καταβάλλουν τις εισφορές που εκκρεμούν από το 2016.

Έτσι, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου πρέπει να έχουν πληρώσει τις εισφορές για το 2016 οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι γιατροί.

Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις εισφορές που αναλογούν στο δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ. Το ίδιο ισχύει και για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ (αυτοτελώς απασχολούμενων και εργοδοτών).

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις εισφορές ώστε να διατηρήσουν ενεργά δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή εισφορών. Με απλά λόγια, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», αν οι υπόχρεοι δεν εξοφλήσουν τις εισφορές του 2016, θα απολέσουν την ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητά τους, ακόμα και αν συνεχίσουν να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές τους προς τον ΕΦΚΑ.