Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να κάνει το «ντεμπούτο» της η λοταρία των αποδείξεων, με έπαθλο 1.000 ευρώ για 1.000 φορολογούμενους, οι οποίοι πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, η αρμόδια υπηρεσία μέχρι τις πρώτες είκοσι ημέρες κάθε μήνα λαμβάνει τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον προηγούμενο μήνα.

Στο τέλος του μήνα πραγματοποιούνται κληρώσεις που διεξάγονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε από τη μία να λαμβάνονται υπόψη όλες οι συναλλαγές, από την άλλη πλευρά να δίνονται κίνητρα για συναλλαγές που θεωρούνται μικρής αξίας. Οι κληρώσεις θα είναι μηνιαίες και σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται 1.000 τυχεροί νικητές που κερδίζουν από 1.000 ευρώ, ποσό που θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο θα διατίθενται 12 εκατ. ευρώ για τις εν λόγω κληρώσεις, γεγονός που σημαίνει φυσικά ότι για φέτος έχουν μείνει «αδιάθετα» 8 εκατ. ευρώ, τα οποία πάντως αναμένεται να διατεθούν σε μια «πανηγυρική» κλήρωση τον Δεκέμβριο.

Το πλαίσιο λειτουργίας της λοταρίας καθορίζεται με την υπ. Αρ. ΠΟΛ.1161/9.10.2017 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, τα βασικά σημεία της οποίας είναι τα ακόλουθα:

* Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων λαμβάνονται υπόψη οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών, τα στοιχεία των οποίων έχουν περιέλθει στη ΔΗΛΕΔ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα.

* Οι τυχεροί επιβραβεύονται με χρηματικά ή σε είδος έπαθλα.

* Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΔΗΛΕΔ) συγκεντρώνει τα στοιχεία των συναλλαγών του εκάστοτε προηγούμενου μήνα, που αποστέλλονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του εκάστοτε επόμενου μήνα και τα μετατρέπει σε λαχνούς.

Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του άρθρου 1, ως εξής:

* Για συνολικό άθροισμα μέχρι εκατό (100) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.

* Για τα επόμενα από 101 μέχρι 500 ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.

* Για τα 501-1.000 ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.

* Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ.

Οι φορολογούμενοι ενημερώνονται πριν από την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει (πλήθος και αριθμοσειρά) μέσω διαθέσιμης εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στο περιβάλλον TAXISnet στον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr.

Σε περίπτωση λαχνών που κερδίζουν, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώνονται μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στο TAXISnet.

Κληρώσεις πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές, είτε δημόσια με ειδική μηχανική κληρωτίδα είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, σε συνεργασία με ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα. Εξαιρετικά για το 2017, ο χρόνος διενέργειας των κληρώσεων καθώς και οι μήνες στις συναλλαγές των οποίων θα αφορά, θα καθοριστεί μετά τη διευθέτηση του τρόπου συνεργασίας της ΔΗΛΕΔ με τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών.

Η απονομή των επάθλων γίνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τα χρηματικά έπαθλα πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο ενδιαφερόμενος για τον σκοπό αυτό στο περιβάλλον TAXISnet και στον οποίο απαιτείται να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό θα δίνεται προθεσμία τριών (3) μηνών από την αποστολή του προσωποιημένου μηνύματος, προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet. Η πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί στο χρηματικό έπαθλο θα γίνεται ατόκως, μετά τη δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού.