Οι επιστροφές φόρων, η πορεία των εσόδων καθώς και οι «διαθέσεις» των ιδιοκτητών ακινήτων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος.

Η υστέρηση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανάγκασε την κυβέρνηση να κατεβάσει κατά 1,1 δισ. ευρώ τον στόχο για τα έσοδα. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 ο προηγούμενος στόχος για εισπράξεις 21,5 δισ. ευρώ από την άμεση φορολογία στο σύνολό του το 2017 περιορίστηκε στα 20,373 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα υπάρξει απόκλιση από τον φετινό στόχο κατά τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ.

Σε λίγες ημέρες αναμένονται οι επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Δεδομένου ότι η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και οι προβλέψεις για το 2018 θα αποτελέσουν ούτως ή άλλως βασικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση θέλει να έχει στα χέρια της στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% μέσα στο 2017.

Την ίδια στιγμή, από τα στοιχεία για τις επιστροφές φόρων, αλλά και από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, η εικόνα του Σεπτεμβρίου δεν μεταβλήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με αυτή του Αυγούστου, στην οποία καταγράφηκε υστέρηση περίπου 1 δισ. ευρώ στους άμεσους φόρους. Η υστέρηση αντισταθμίστηκε από την είσπραξη έμμεσων φόρων και ΦΠΑ αλλά και από το διαρκές κυνηγητό των φορολογουμένων για παλαιότερα χρέη, με περισσότερες από 700 κατασχέσεις λογαριασμών την ημέρα.