Στο «σφυρί» σε εξευτελιστικές τιμές θα αρχίσουν να βγαίνουν το επόμενο διάστημα σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και επιχειρήσεις, καθώς ήδη ο νόμος έχει αλλάξει και προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.

Η πρεμιέρα καθυστερεί δεδομένου ότι οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να ξεκινήσουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων στις εμπορικές αξίες περιμένουν τον Ευ. Τσακαλώτο να υπογράψει την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τη νέα διαδικασία, κάτι που αναμένεται να γίνει έως το τέλος Οκτωβρίου.

Το θέμα των πλειστηριασμών ανάγεται σε μείζον για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες, με την ΕΚΤ (SSM) να τους συνδέει αφενός με το ζητούμενο της ανάκτησης ενεχύρων από τις τράπεζες, αφετέρου με την πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σημειώνεται ότι με βάση τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν στείλει στον SSM, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά 11,5 δισ. ευρώ μέσω ρευστοποιήσεων (πλειστηριασμών) στο διάστημα από τον Ιούνιο 2016 έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019.

Αν και η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι έτοιμη και βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από την 1η Σεπτεμβρίου, οι παρατάσεις είναι συνεχείς. Ως αποτέλεσμα, ο ανωτέρω στόχος των 11,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στην προσεχή διετία, αφού οι πρώτοι πλειστηριασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου 2017.

Το μνημόνιο επιτάσσει αυτόματες κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του δημοσίου με παράλληλη στενή παρακολούθηση και εντοπισμό όλων των οικονομικών τους συναλλαγών.

Στοιχεία για το στοκ των ακινήτων που έχουν βγει σε πλειστηριασμό, δηλαδή έχουν ήδη λάβει ημερομηνία διεξαγωγής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών. Ο αριθμός τους από την 1η Ιανουαρίου του 2016 ανέρχεται σε 7.218, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την πλειονότητα των δανείων που έχουν καταγγελθεί δεν έχουν ασκηθεί αναγκαστικά μέτρα, καθώς οι διαδικασίες συνεπάγονται κόστος για τις τράπεζες και τα αποτελέσματα είναι αβέβαια, με δεδομένο το παρατεταμένο πάγωμα των πλειστηριασμών.