Στη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει αν θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που λήγει στα τέλη του έτους, μειώνοντας όμως το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η Credit Suisse αναμένει ότι στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει την παράταση κατά εννέα μήνες του QE ως τον Σεπτέμβριο του 2018, μειώνοντας το ποσό των μηνιαίων αγορών με ρυθμό 20 δισ. ευρώ.

Για την ελβετική τράπεζα η ΕΚΤ θα διατηρήσει πάντως κάποια ευελιξία ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσει στις εκάστοτε οικονομικές και όχι μόνο εκπλήξεις. Από την άλλη πλευρά, αναμένει πως η ευρωτράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 15 μονάδες βάσης στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και στη συνέχεια κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο, μία εκτίμηση πιο επιθετική σε σχέση με την αγορά που βλέπει την πρώτη αύξηση τον Οκτώβριο του 2019.

H ΕΚΤ φέρεται, σύμφωνα με πηγές του Reuters, ότι στη συνάντηση του Οκτωβρίου θα τονίσει την ανάγκη μείωσης της στήριξης της οικονομίας λόγω της ισχυρής ανάπτυξης, δεσμευόμενη όμως σε μια διευκολυντική πολιτική για αρκετό καιρό.