Τα όσα κρύβει η κυβέρνηση πίσω από την πρόταση «καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια» αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα, είναι σε εξέλιξη ένα παρασκήνιο διαπραγματεύσεων σχετικά με την επόμενη ημέρα της χώρας, όταν λήξει το παρόν τρίτο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δανειστές και κυβέρνηση προδιαγράφουν για την επόμενη ημέρα ένα σφιχτό μνημονιακό κοστούμι, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ελλάδας, με χαρακτηριστικά «παραλλαγής».

Το σενάριο της καθαρής εξόδου «δεν φαίνεται πιθανό», ενώ ένα νέο πρόγραμμα στα πρότυπα των μέχρι σήμερα γνωστών μνημονίων δεν είναι πολιτικά επιθυμητό από κανέναν στην ευρωζώνη και προφανώς ούτε στην Ελλάδα.

Έτσι, σύμφωνα με τα «Νέα», στον καμβά των πιθανών επιλογών, εφόσον φτάσουμε ομαλά στην ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι του 2018, εξέχουσα θέση καταλαμβάνει μια παραλλαγή προληπτικής γραμμής πίστωσης, η εξασφάλιση της οποίας θα συνοδεύεται από σκληρές δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων για τα χρόνια που έρχονται.

Η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα είναι ικανή να απελευθερώσει μελλοντικές -με δόσεις- παρεμβάσεις στη διευθέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους.