«Φωτιά» αναμένεται να βάλουν στην τσέπη των φορολογουμένων στις λαϊκές συνοικίες κυρίως οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα φθηνά ακίνητα θα γίνουν ακριβά στα μάτια της εφορίας ενώ την ίδια ώρα καραδοκεί και ο κίνδυνος ανατροπών του ΕΝΦΙΑ.

Με διάταξη νόμου την οποία το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή θα προβλέπεται η σύσταση 75 επιτροπών σε όλη τη χώρα οι οποίες θα εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προβλέπει οι ελάχιστες τιμές ζώνης στις φθηνές περιοχές να κινούνται στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όσο είναι περίπου σήμερα και το κόστος κατασκευής των οικοδομών.

Σε Δραπετσώνα, Ανω Λιόσια, Κερατσίνι και Ελευσίνα οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 20%-30%. Οι αυξήσεις αυτές θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στους φορολογουμένους των περιοχών αυτών, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα στα χρόνια της κρίσης με την έκρηξη της ανεργίας, τη δραματική μείωση των εισοδημάτων τους και τα λουκέτα στην αγορά.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν τα «Νέα» θα φθηνύνουν για την Εφορία τα ακίνητα στις άλλοτε ακριβές περιοχές της Αττικής. Τιμές ζώνης των 4.000 ευρώ και άνω, που επίσης δεν πειράχτηκαν με την τελευταία αναπροσαρμογή, είναι πλέον εξωπραγματικές σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Οι τιμές αυτές παραμένουν καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα από το 2007 παρά την κατάρρευση της αγοράς. Οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών στις κάποτε ακριβές περιοχές θα φθάσουν ακόμη και το 40%.