Απροετοίμαστη εμφανίστηκε η κυβέρνηση στο χθεσινό Eurogroup, καθώς αιφνιδιάστηκε με το θέμα των πλειστηριασμών που άνοιξαν οι Ευρωπαίοι. Το αποτέλεσμα ήταν η συνεδρίαση να εξελιχθεί σε θρίλερ για την κυβέρνηση, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά και για τα βίαια επεισόδια κατά των συμβολαιογράφων.

Ειδικότερα, η σχετική αντίδραση των Ευρωπαίων εστιάζεται όχι μόνο στις καθυστερήσεις αλλά κυρίως στην ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στα βίαια πολλές φορές επεισόδια σε βάρος συμβολαιογράφων, προκειμένου να ματαιωθούν πλειστηριασμοί ακόμα και σε βάρος μεγαλοοφειλετών - όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιούν κάθε εβδομάδα οι συμβολαιογράφοι.

Η αιφνίδια παρέμβαση του ίδιου του Μ. Ντράγκι στο Eurogroup, ο οποίος κάλεσε τον Έλληνα υπουργό, ενώπιον των έκπληκτων ομολόγων του, να πράξει το αυτονόητο, να εφαρμόσει τους νόμους, έφερε την κυβέρνηση απέναντι στις ευθύνες της, οδηγώντας τον κ. Τσακαλώτο στο να αναλάβει δεσμεύσεις.  

Ο Ευ. Τσακαλώτος ανέλαβε δέσμευση να τακτοποιήσει το θέμα, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό αν ο υπουργός Οικονομικών είχε υπόψη του ότι, την ώρα που το Eurogroup μας κουνούσε το δάχτυλο για τους πλειστηριασμούς, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών καλούσε ή μάλλον εγκαλούσε τους συμβολαιογράφους για την απόφασή τους -μένει να εξειδικευτεί σήμερα από το διοικητικό τους συμβούλιο- να απέχουν από τους πλειστηριασμούς ως το τέλος του έτους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις που δέχονται.