Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα καταγράφει ο ΟΟΣΑ καθώς η χώρα μας αναδείχθηκε πρώτη στη λίστα με τη μεγαλύτερη φορολογική αύξηση το 2016.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει το αφήγημα της ανάπτυξης και της υπεραπόδοσης της οικονομίας, έρχεται η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για να το καταρρίψει. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι φορολογικές αυξήσεις που επέβαλε η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2017.

Συγκεκριμένα, το 2016 τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 35,4% του ΑΕΠ σε 38,6% του ΑΕΠ. Πρόκειται για αύξηση 2,2% τη στιγμή που η μέση αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν της τάξεως του 0,3% την ίδια περίοδο (από 34% σε 34,3%). Μάλιστα, το μέσο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι οριακά υψηλότερο από αυτό του 2000 (34,3% σε σχέση με 33,9% το 2000), όταν στην Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό της περιόδου είχε σημειωθεί το 2004  στο 29,9%.

ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές κατατάσσουν την Ελλάδα στην κορυφή των επιβαρύνσεων ενώ σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με το μέσο όρο είναι οι φόροι εισοδήματος.

Παράλληλα, ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δέκατη θέση σε επίπεδο φορολογικής επιβάρυνσης προς το ΑΕΠ, ενώ όταν γίνεται αντιπαραβολή με βάση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές τότε η χώρα μας κατατάσσεται στην κορυφή των επιβαρύνσεων. Αντιθέτως, σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με το μέσο όρο είναι οι φόροι εισοδήματος. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων σε συνάρτηση με το ΑΕΠ.

Ο πίνακας του ΟΟΣΑ: