Μάρτυρες του γνωστού «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση» έγιναν όσοι παρακολούθησαν τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Εν μέσω ισχυρής πτώσης και έντονου profit taking, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε με -0,91% στις 741,84 μονάδες, με τις τράπεζες να χάνουν μεγάλο μέρος των τελευταίων κερδών τους.

Παρά την τεχνική συμφωνία που επικυρώθηκε στο Eurogroup, η Αγορά έδειξε πως είχε ήδη αποτιμήσει αυτήν την εξέλιξη την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και συμπλήρωσε ένα εντυπωσιακό σερί εφτά στα εφτά. Η σημερινή συγκομιδή κερδών ήταν κάτι το αναμενόμενο λοιπόν, με τους short-sellers να κερδίζουν κατά κράτος ειδικά σε επιλεγμένες μετοχές, όπως της ΔΕΗ που υποχώρησε 6,8%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του FTSE25 βρέθηκε στο στόχαστρο ξένων hedge funds που έχουν ενισχύσει τις short θέσεις τους καθώς φτάνουμε στο τέλος του έτους.

Και μπορεί το κλίμα να είναι ελαφρώς θετικό, μετά την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη για την τρίτη αξιολόγηση, εντούτοις, το πιο δύσκολο κομμάτι της αξιολόγησης τώρα αρχίζει. Η κυβέρνηση θα τελεί υπό καθημερινή εποπτεία το επόμενο διάστημα σχετικά με το σε ποιον βαθμό θα κάνει πράξη αυτά που υποσχέθηκε. Επίσης, η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει και να διαπραγματευθεί το πακέτο δόσεων του ESM που επίσης μένει ανοικτό. Επίσης, μένει να φανεί από τα "ψιλά γράμματα" των επικαιροποιημένων μνημονίων (που πλέον… καθαρογράφονται) ποιοι είναι οι όροι της υπεραξιολόγησης του 2018 (με επόπτη το ΔΝΤ), οι οποίοι επίσης συμφωνήθηκαν χθες και περιλαμβάνουν διαπραγμάτευση για δημοσιονομικά μέτρα. Δηλαδή περιλαμβάνουν μια νέα "γενιά" από προαπαιτούμενα.

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,91% στις 741,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 741,55 μονάδων (-0,95%) και 758,80 μον. (+1,35%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 79,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 603 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,61%, στις 1.935,92 μονάδες, ενώ στο -0,29% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.060,53 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,61% στις 754,45 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, το -6,80% της ΔΕΗ άσκησε σοβαρές πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, όπως και το -5,71% της Attica Bank και το -4,66% της Eurobank. Απώλειες που έφτασαν το 3,05% σημείωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, οι Alpha Bank, Λάμδα, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του -1% ήταν το κλείσιμο σε Εθνική, ΟΛΠ, Τιτάν, Ελλάκτωρ και Motor Oil.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Grivalia, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Σαράντης και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Folli Follie, ΟΠΑΠ και Πειραιώς. Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι Φουρλής, Βιοχαλκο, ΕΕΕ και Jumbo. Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε αμετάβλητη.