Τις επόμενες μέρες αναμένεται να προκηρύξει η DG Comp τη διενέργεια του market test για τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ, το οποίο θα μετρήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις προς πώληση μονάδες, και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τη διαδικασία πώλησης των μονάδων.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις, σχόλια, και αιτήματα, σχετικά με τους διαγωνισμούς που θα πραγματοποιηθούν, ώστε να γίνουν με τον πλέον αποδοτικό τρόπο. 

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει έναν μήνα, και θα δείξει τη δυναμική και το πλήθος των ενδιαφερόμενων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο market test αναμένεται να εμφανιστούν κινέζικες εταιρείες αλλά και ανατολικοευρωπαικές εταιρείες όπως η τσεχική CEZ, ίσως και η ιαπωνική Hitachi, και ενδεχομένως ελληνικές εταιρείες.

Αντίθετα, δεν αναμένεται να προσέλθουν δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς οι μονάδες λιγνίτη δεν αποτελούν μέρος της στρατηγικής τους και πραγματοποιούν απανθρακοποίηση. Η συμφωνία Σταθάκη - θεσμών για τους λιγνίτες προβλέπει:

Κατώτατο τίμημα: Θα υπάρχει πρόβλεψη στον διαγωνισμό για κατώτατο τίμημα, δηλαδή αυτό που θα ορίσει ο σύμβουλος που θα προσλάβει η ΔΕΗ.

Δεν θα πωληθούν υδροηλεκτρικά: Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, στη συμφωνία θα ορίζεται ρητά ότι δεν προβλέπεται να πωληθούν υδροηλεκτρικοί σταθμοί, παρά μόνο λιγνιτικοί.

Χρόνος ψήφισης νομοσχεδίου: Φεβρουάριος-Μάρτιος 2018. 

Χρόνος προκήρυξης από τη ΔΕΗ του διαγωνισμού πώλησης των μονάδων: Ιούνιος του 2018

Διασφάλιση θέσεων εργασίας: Αν οι υπάλληλοι κριθούν υπεράριθμοι, θα μετατεθούν σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ.