Με ισχυρά κέρδη καλωσόρισε η Ευρώπη τη νέα φορολογική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,91% στις 387,47 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,53%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,36% και ο γερμανικός DAX γνώρισε «άλμα» 1,53%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε ισχυρά κέρδη 1,167%, ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε 1,23% υψηλότερα και ο πορτογαλικός PSI 20 σημείωσε άνοδο 0,24%.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές ενέκριναν την πολυαναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση, στην οποία στηρίχθηκε προεκλογικά ο Αμερικανός πρόεδρος, και η οποία προβλέπει μεγάλη μείωση φόρων. Υιοθετήθηκε με μόλις 51 ψήφους έναντι 49 και πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση της θητείας του 45ου Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δεν κατάφερε το φθινόπωρο να τηρήσει τη δέσμευσή του να καταργήσει τον νόμο για το σύστημα υγείας του Ομπάμα.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το Brexit, καθώς Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφεραν να καταλήξουν σήμερα σε μια οριστική, συνολική συμφωνία για το Brexit, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες.

Στις επιχειρήσεις, η Ryanair ανακοίνωσε ότι η αεροπορική κίνηση αυξήθηκε κατά 6% στους 9,3 εκατ. επιβάτες τον Νοέμβριο, σε σχέση με τα 8,8 εκατ. του Νοεμβρίου του 2016. Παράλληλα, ο ιταλικός οίκος μόδας Gucci, ναυαρχίδα του γαλλικού ομίλου Kering, επιβεβαίωσε σήμερα ότι έρευνες διενεργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία του στην Ιταλία, όπου η δικαιοσύνη ελέγχει πληροφορίες που κάνουν λόγο για φοροδιαφυγή.

Στη Δανία, η μεγαλύτερη ασφαλιστική, η Tryg, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει τη μη εισηγμένη ανταγωνιστική Alka Forsikring έναντι 8,2 δισ. κορόνων Δανίας (1,3 δισ. δολαρίων), ενισχύοντας την παρουσία της στις ασφαλιστικές αγορές ακινήτων και ατυχημάτων. Τέλος, η ιταλική εταιρεία κατασκευής καλωδίων Prysmian SpA ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει την με αμερικανική έδρα General Cable Corporation έναντι 30 δολαρίων ανά μετοχή, σε μια συμφωνία που αποτιμά την εταιρεία στα 3 δισ. δολάρια.