Άλλα κόλπα ετοιμάζει την επόμενη χρονιά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θέτοντας τους φορολογούμενους υπό ασφυκτική ηλεκτρονική παρακολούθηση. Στόχος είναι οι μαζικές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες καταγραφής όλων των οφειλών και εν συνεχεία κατασχέσεων-πλειστηριασμών με το πάτημα ενός κουμπιού, για όσους αθετούν τις υποχρεώσεις τους.

Το πρώτο βήμα έγινε με την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού και, αν όλα πάνε καλά, μέσα στην επόμενη χρονιά θα αρχίσει να στήνεται ένα πελώριο ηλεκτρονικό δόκανο, από το οποίο δεν θα ξεφεύγει τίποτε.

Είναι ενδεικτικό ότι στην περιγραφή του έργου «Αυτοματοποίηση και κεντρικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη εργαλείων για την αποδοτικότερη διαχείριση και συλλογή οφειλών», η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι παρά την αύξηση της εισπραξιμότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, αυτή σε απόλυτες τιμές παραμένει αρκετά χαμηλή σε σχέση με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες, σημειωτέον, ξεπερνάνε πλέον τα 100 δισ. ευρώ προς εφορίες-τελωνεία και τα 25 δισ. ευρώ προς το ασφαλιστικό σύστημα.

Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί πλήρες προφίλ κάθε οφειλέτη και κάθε οφειλής, έτσι ώστε σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζει το σύστημα ποιος, γιατί και τι χρωστάει, όπως επίσης το πώς θα αναζητηθούν αυτές οι οφειλές.

Το μοντέλο αυτό θα λειτουργεί σε έξι βασικά πεδία:

1. Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης οφειλέτη και οφειλών: αφορά στη δημιουργία ολοκληρωμένης και σύγχρονης (με βάση δεδομένα σε πραγματικό χρόνο) εικόνας οφειλέτη/οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η περαιτέρω αντιμετώπισή του (υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, αποστολή ορθών ειδοποιήσεων, λήψη κατάλληλων μέτρων) από το σύστημα με βάση την επιχειρησιακή ροή που προβλέπεται.
2. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών και ρυθμίσεων: αφορά στην υλοποίηση και διαχείριση συμψηφισμών, μεταξύ οφειλών-επιστροφών του κάθε οφειλέτη τόσο εντός της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης όσο, και αν αυτό προβλέπεται από σχετική νομοθεσία, με οφειλές άλλων δημοσίων φορέων.
3. Αποστολής ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
4. Αυτοματοποίηση λήψης μέτρων είσπραξης: αφορά στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας λήψης μέτρων, μετά την εφαρμογή πολλαπλών κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου στη βάση του συστήματος όπως αυτά προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
5. Δημιουργία προσωπικής θυρίδας στο σύστημα για κάθε φορολογούμενο, στην οποία θα έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τις οφειλές του και τις επιστροφές του, καθώς και σε επιλεγμένες πληροφορίες που αφορούν την αντιμετώπισή τους.
Με βάση τον σχεδιασμό, το ηλεκτρονικό δίχτυ θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό σε 20 μήνες το πολύ.

*Δημοσιεύτηκε από την «Ελευθερία του Τύπου», από το Γ. Παππού, 8/12/2017