Τα πρώτα κρύα έφτασαν, τα πρώτα χιόνια έπεσαν, το θερμόμετρο «γλιστράει» στα χαμηλά, οι προγνώσεις δείχνουν βαρύ χειμώνα, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα κάνουν με το επίδομα θέρμανσης, που ούτως ή άλλως θα μοιάζει, πλέον, με φιλοδώρημα.

Πέρυσι, η υπουργική απόφαση με τα νέα κριτήρια, που «κούρεψαν» δικαιούχους και επίδομα σχεδόν στο μισό, είχε εκδοθεί στις 16 Δεκεμβρίου. Φέτος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, η απόφαση πάει για αργότερα, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν αποφασίσει ακόμα πώς θα χειριστούν τη νέα μείωση του κονδυλίου κατά 50%. Το διαθέσιμο κονδύλι περιορίζεται, πλέον, στα 55.000.000 με 65.000.000 ευρώ, έναντι 112.000.000 ευρώ πέρσι και 206.000.000 ευρώ το 2014.

Το πρώτο σενάριο, που φαντάζει πιο εύκολο τεχνικά, είναι να μοιραστούν οι περίπου 550.000 περσινοί δικαιούχοι, το μισό επίδομα, ενδεχομένως με κάποιες ανακατατάξεις στην επιδότηση ανά περιφέρεια, έτσι ώστε η μείωση του επιδόματος να είναι μικρότερη στις περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Το δεύτερο σενάριο είναι να μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι, με αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να μοιραστεί το ίδιο επίδομα με πέρσι σε νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις ή αν θα δοθεί εφάπαξ μετά τον Απρίλιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία από τους εμπόρους πετρελαιοειδών, οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης είναι μειωμένες κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρσι, εικόνα που αποδίδεται και στην καθυστέρηση της απόφασης για το επίδομα.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 98,5 λεπτά το λίτρο, δηλαδή περίπου 5 λεπτά ακριβότερα από πέρσι και είναι ενδεικτικό ότι στο δελτίο του πληθωρισμού για τον Νοέμβριο καταγράφεται αύξησή του κατά 8,4% σε σχέση με πέρσι και κατά 3,5% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γ. Παππού, 9/12/2017